Türkiye'de ekilebilen tarım alanı bakımından, önemli sırada yer alan Muş ovasında , verimli arazilerinden buğday hasadını yapan üreticiler ekmekli un yapmak için değirmenleri akın etti.
Vatandaşlar, hasadını yaptığı buğdayını un yapmak için merkeze bağlı Kepenek köyü yakınlarında bulunan taş değirmene akın etmeye başladı.
Yaklaşık 10 gün önce sezona başladıklarını belirten değirmen sahibi Ercan Korkmaz, geçen yıllara göre buğdayda artış olduğunu söyledi.
Korkmaz, bu yıl etkili olan yağışlar sebebiyle bol ürün elde eden çiftçilerin buğdaylarını una dönüştürmek için ciddi bir talep olduğunu belirtti.
Vatandaşların özellikle kepekli un öğütmek için taş değirmenine yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Korkmaz, "İşlerimizde geçen yıla göre yüzde 35 artış var. Biz de mesai süreklidir. Gece gündüz sürekli çalışıyoruz. 3 ay sezonumuz devam ediyor. Günlük yaklaşık 20 ton buğday öğütüyoruz. Bir ton buğday öğütmek için 1200 lira alıyoruz. Hayvanlara yem hazırlamak için ise tonu 600 lira alıyoruz.
Köylü vatandaş genelde kaliteli buğday getiriyor." ifadelerini kullandı.
Vatandaşlarımız tandır ekmeği pişirdiği için günde 20 ton buğday öğüttüklerini ifade eden Korkmaz, şunları kaydetti:
"Günlük kapasitenin üzerinde çalışıyoruz.Burada hem hayvan yeme hazırlıyoruz hemde tandırda pişirilmek için buğday una dönüştürüyoruz.Özellikle ekmeklik buğdayda çok fazla artış var. Çünkü köylü artık kendi tarlasını ekiyor.Fırında ekmeği almıyor. Tamamen dede baba dönemindeki yöresel geleneğine dönmeye başladı.İnsanlara ürettiği üründen un,bulgur yaparak yıllık ihtiyacını karşılıyor".
Merkez Serınova beldesinden gelerek taş değirmende buğday öğüten Cemal Kızılsoy, 15 nüfuslu bir aile olduğu için yılda bir ton buğdayı un yaptığını, köyde genellikle tandır ekmeği tükettiklerini belirtti.
Kızılsoy," Köylerde genel olarak tandır ekmeği tüketiyoruz. Bu nedenle kadınlarımız haftada bir kez tandırı yakıyor ve yaklaşık bir teneke undan hamur yaparak pişiriyor. Şu anda değirmene tandırda pişirmek için bir ton buğday öğütmek için getirdim" diye konuştu .