Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin bir çok ilden gelerek yaklaşık 2 bin 500 rakımdaki Muş'un serin ve verimli yayalarını tercih eden besiciler, hayvanlarını 5 ayı süre ile otlatıyor.
Yaz mevsimini aileleriyle bölgede geçiren besiciler, yaylada elde ettikleri süt, peynir ve tereyağını satarak geçimlerini sağlıyor.
Muş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nimet Salkım, merkeze bağlı Üçevler köyü yaylasında besicilerle bir araya geldi.
Başkan Salkım, gazetecilere, rakımın yüksekliği ve bitki örtüsü çeşitliliği fazla olması nedeniyle bölgenin yetiştiriciler için avantajlar sunduğu yaylalarda otlayan hayvanların süt ve et kalitesinin arttığını söyledi.
Kente 1 milyon 150 bin küçükbaş yerli hayvanın bulunduğu ifade eden Salkım ,"Yaylalarımız çok serin zengin endemik bitki türünün çok fazla olduğundan dolay göçerler özellikle Güneydoğu illerimizden, hayvancılık yapmak için yaz sezonunda geliyor.Göçerlerle beraberinden yaklaşık 150 bin küçükbaş hayvanı otlatma sezonunda misafir ediyoruz.Muş yayları yaz sezonu kapsamında 1 milyon 300 küçükbaş hayvanı barındırıyor.Hayvancılık sektörü için çok müsait bir meramız var" diye konuştu
Göçerlerin nisan Ayı sonuna doğru gelip kiraladıkları yaylalarda çadır kurarak yaklaşık 5 ay süreyle kaldıklarını ifade eden Salkım," yaklaşık 200 göçer hayvanlarıyla merkeze bağlı Şenyayla, Kozma dağı, Üçevler yayaları ile, Bulanık,Varto ,yaylalarına geliyor.Son baharda tekrar sıcak bölgelere gidiyorlar.Besiciler burada çok iyi bir ürün elde ediyor. Diğer illere göre Muş daha avantajlıdır. Yaylaları daha geniş, daha müsaittir "ifadelerini kullandı
Besici Ceyhan Yıldırım ise, Muş'un yayaları serin olduğu için bu yayları tercih ettiklerini belirterek, "yaklaşık 5 ay burada kalıyoruz.Yaylada sabah akşam olmak üzere günde 2 kez hayvanlarımız sağıyoruz. Buranın peyniri yağı ve sütü daha kaliteli olduğu için her yıl buraya geliyoruz.Son baharda tekrar sıcak bölgeleri gidiyoruz.Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz "dedi.