Muş'ta geçen yıla göre ekim alanı etkili olan yağışlar nedeniyle buğday ve arpada rekoltenin, yüksek olması bekleniyor. Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Muş Ovası'nda hububat ekili arazilerde incelemelerde bulundu.
Mehmet Gün, gazetecilere yaptığı açıklamada, Muş'un hem hayvancılık hem de tarımsal faaliyetler konusunda kapasitesi yüksek olan illerden biri olduğunu söyledi.
2023 TÜİK verilerine göre kentte 235 bin büyükbaş, 1 milyon, 52 bin küçükbaş hayvan varlığı olduğunu dile getiren Mehmet Gün, Muş'un ayrıca 357 bin hektarlık tarım arazisine sahip olduğuna vurgu yaptı.
Muş'un büyük iç ova olarak üçüncü büyük ovaya sahip olduğunun altını çizen Gün, "Muş Ovası, Liz Ovası, Bulanık ve Malazgirt Ovası bulunmakta.278 bin hektarlık bir alana tekabül ediyor. Bu alanlarda 2023 yılında 1 milyon 839 bin dekarlık bir alanda hem arpa hem de buğday ekimi gerçekleştirildi. Burada 530 bin ton ürün elde edildi. Bu da ilimize 4 milyar 5 milyon lira bir katkı sağladı" dedi.
Muş'a yılda ortalama 761 milimetre yağış düştüğünü vurgulayan Gün, "yağışlar geçen sene hem aylara dağılması hem de istenilen zamanlarda oluşmasından dolayı böyle yüksek bir verim elde etmiştik. Yine meteorolojik verilere baktığımızda özellikle de 2023 hem Ocak hem Şubat aylarına baktığımızda toplamda Muş ilimize metrekare 71,4 kilogram yağış düşmüştür. Bu yıl da baktığımızda hem Ocak hem Şubat aylarına baktığımızda biraz daha yüksek bir yağış elde edildi. Metrekareye 80,7 kilogram yağış düşmüş oldu. Bu sene bir iklim farklılığı bulunmakta. Geçen yıllarda kar örtüsünün ovada ve ova eteklerinde kalması daha uzundu. Bu yıl hem ova kısmında hem de dağ eteklerinde kar yağışı erken bir şekilde kalktı. Buna rağmen de hububat konusunda özellikle de yağışlarımızın ortalamanın üstünde olması, yağış almasından dolayı yine de bu yıl da ekilen 1 milyon 894 bin dekarlık bir alanda aynı şekilde inşallah bahar aylarında özellikle Mart, Nisan, Mayıs aylarında da yağışlarımız böyle devam ederse yine rekolte yüksek olan bir verim elde etmeyi bekliyoruz."
Bu yıl 545 bin ton ürün beklediklerini söyleyen Gün, "Eğer normal şartlarda devam ederse geçen yıla paralel bir şekilde ekimi yapılan buğday ve arpada yine 545 bin ton bir ürün beklenmektedir. Bu da inşallah ilimize 6 milyar 300 milyon lira 'lik bir katkı sağlaması öngörülmektedir. Bu yıl kar örtüsünün erken kalkması, kar yağışının az olması ama buna rağmen diğer yağışların bol olmasından dolayı belki de biraz bizim hasat döneminin erkene gelme ihtimali yüksek. Fakat bu yağışlarla hem kardeşleme hem kök durumlarına baktığımızda hububatta bir sorun görülmemektedir. Bu yağışların özellikle de kar örtüsünün ova ve dağ yamaçlarından erken kalmasından dolayı da özellikle de küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin erken meraya çıkma ihtimali vardır. Mayıs ayında çıkmaları bizim için önemlidir."