Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Vali Avni Çakır, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Vali Çakır, "Çalışan, okuyan, azmeden, arkadaşlarına göre dersi daha dikkatli dinleyen, ideal kuran, kendisine hedefler koyan ve bu uğurda da istikrarlı bir şekilde çalışanlar, onlar mutlaka Allah'ın yardımıyla hedeflerine ulaşıyorlar" dedi.
Eğitim hayatının, insan hayatındaki en keyifli ve önemli aşamalarda biri olduğunu ifade eden Vali Çakır, bundan 20-30 yıl kendisinin de o sıralarda oturduğunu kaydetti. Eğitim hayatının ardından meslek hayatına atıldığını dile getiren Çakır, "Bugün, bu ön sıralarda oturanlar, bundan 20-30 yıl önce sizin gibi arka sıralarda oturuyorlardı. Biz de aynen sizin yerinizdeydik. Eğitim hayatımız bitti ve mesleki hayatımız başladı. Şimdi biz ön sıralardayız ama bundan sonra sizler ön sıralara geleceksiniz ve bizim yerimize sizler geçeceksiniz" ifadelerini kullandı.
Öğrencilere hedef belirleme önerisinde bulunan Çakır, belirledikleri hedef ulaşmak için çok çalışmaları gerektiğin ifade ederek şunları kaydetti:
"Şu bir gerçek ki, kim daha çok çalıştıysa ideallerine ulaştı. Çalışan, okuyan, azmeden, arkadaşlarına göre dersi daha dikkatli dinleyen, ideal kuran, kendisine hedefler koyan ve bu uğurda da istikrarlı bir şekilde çalışanlar, onlar mutlaka Allah'ın yardımıyla hedeflerine ulaşıyorlar. Kendinize hedef belirleyip ve bu hedef doğrultusunda yürümeniz gerekiyor. Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 500'e yakın öğrenci ve bunların hepsi farklı bir şekilde kendisine bir hedef belirlemiş ama Türkiye'nin 81 ili, 922 ilçesi ve beldelerinde aynı şekilde sizler gibi yüzbinlerce, milyonlarca öğrenci de aynı hedefler doğrultusunda hayaller kuruyor, bu hedeflere ulaşmak için de çalışıyor. Dolayısıyla rakipleriniz çok fazla. O yüzden rakiplerinizi geçmek için mutlaka çalışmanız gerekiyor"
Muş'un sanayi kenti olmadığını ve bu yüzden öğrencilerin daha çok çalışması gerektiğini vurgulayan Çakır, "Yani Muş'ta özel sektörde sizleri maalesef çok fazla istihdam alanı beklemiyor. Bu Muş'a özgü bir şey değil. Dünya ekonomisinin kurulu olduğu bir sistemle alakalı. Hammaddeye yakınlık, limana yakınlık, pazara yakınlık gibi şartlar yatırımcının yönelmesini sağlıyor. Ama bizim de farklı bir alanımız var. Tarım ve hayvancılıkta Türkiye ortalamasının çok üstündeyiz ve ciddi bir gücümüz var. Eğer tarım ve hayvancılıkla ilgilenmek istiyorsanız o konuda bir sıkıntı yok. Şunu belirtmeden geçmeyeceğim, okuyup kendi ayaklarınızın üzerinde durmanız lazım. Zaten bizim Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak yarınlarımızın güçlü olması için sizin gibi gençlere ihtiyacımız var. Kamuda da, özel sektörde de, okumuş, kendisini yetiştirmiş, vatanına, milletine, bayrağına, gelenek ve göreneklerine, dinine bağlı gençlere ihtiyaç var. Çünkü Muş'ta eğitim anlamında son yıllarda çok büyük başarılar elde ettik. Türkiye'nin en iyi üniversitelerine her yıl 200 öğrenci gönderiyoruz. Bu az bir rakam değil" diye konuştu.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda denenen 13 deneyden birinin Muşlu öğrenciler tarafından hazırlandığını hatırlatan Vali Çakır, "Muş, özellikle bilim merkezi vasıtasıyla adından söz ettirmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda Muş eğitimde çok konuşuldu, uzayda bile konuşuldu.
Çakır'ın konuşmasının ardından okulun çok amaçlı salonunun açılışı yapıldı. Vali Çakır ve beraberindekiler daha sonra öğrencilerle birlikte yemek yedi. Programa Vali Çakır'ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Yaygın Belediye Başkanı Baki Elpe, Memur-Sen İl Başkanı Mahir Barışan, muhtarlar ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.