Üniversitenin Malazgirt 1071 Kültür Merkezi'nde düzenlenen program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican son yıllarda, özellikle çeyrek yüzyılda maruz kaldığı ciddi bir teknoloji süreci var olduğunu söyledi.
İnsanlık tarihi aşağı yukarı 5 bin yıllık bir tarihtir. Bu tarihsel süreç ve temel anlamda insanın yazıyı keşfetmesiyle başlayan bir sürece karşılık geldiğini aktaran Rektör Alican, bu süreç içerisinde tarihi bir biçimde motorize eden, harekete geçiren, yürüten bir takım mekanizmalar olduğunu belirtti.
Kesin bir biçimde söyleyebiliriz ki, 21. Yüzyılda tarihin motor gücü, bilgisayar teknolojileri ve yazılım olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Alican şunları kaydetti: "Mesela tarihin motor gücünün tarım olduğu dönem aşağı yukarı bin yıl sürmüşken, ya da tarihin motor gücünün başka bir takım faktörler olduğu dönemler 700 yıl, 500 yıl, 300 yıl falan sürmüşken, artık öyle bir dönemde yaşıyoruz ki, tarihsel dönemler çok daha kısa, çok daha hızlı bir biçimde ilerliyor. Bugün bir takım yazılımlar hayatımızda çok önemli bir yere, çok merkezi bir yere tekabül ediyor. 2003 yılında üniversite birinci sınıftayken beyaz, tüplü bir bilgisayar, almıştım.Traktör gibi çalışıyordu, disket ve vcd yuvaları vardı. Bilgisayarda sadece yazı yazıyordum, müzik dinliyordum ve film izliyordum. İnternet o dönemlerde Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştı"
Alican, "Bugün eğer bilişim teknolojilerine yakın değilsek hiçbir şeye yakın değişiz. Bilişim teknolojilerine yakın değilsek sanata da, kültüre de, spora da yakın değiliz. Çünkü her şey artık bilişim teknolojilerinin dolayımındı yeniden ve her gün yeniden inşa ediliyor. Bu bakımdan mesafe koyabileceğimiz bir dünya değil. Son yıllarda üniversitelerimizde artık dijitalleşmeye dönük çok ciddi bir yönelim var. Sadece üniversitelerimizde değil, devletler de artık dijitalleşmeye başladı. Türkiye'deki birçok üniversite 2018 yılında dijitalleşme alanında pilot devlet üniversitesi seçilmişti. Bunlardan biri de Muş Alparslan Üniversitesi'ydi. Bizim sürekli bir biçimde kendi zihinsel mekanizmamızı da aktive etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Bugün yapay zekanın nelere kadir olabileceğini konuşulduğunu hatırlatan Rektör Alican, "yapay zekanın kendine ilişkin bir öz irade geliştirip geliştiremeyeceğini konuşuyoruz. 20 yıl önce yapılan film o zaman hayalken, akıllara durgunluk verirken, bilim-kurgu olarak nitelendirilirken bugün bunların birçoğu artık hayatımızın içerisin ve bir biçimde görmüş olduğumuzu düşünüyorum. İnsan için hiçbir sınır yok. Bilişim teknolojileri dünyası adeta paralel bir dünya ve somut dünyadan çok daha farklı, çok daha hızlı bir şekilde erişilebilir, ulaşılabilir bir dünya. Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde ilerleyen tarih dönemindeyiz. Bu bakımdan bizim bu tarih dönemini yakalayabileceğimiz, sanatsal olarak, kültürel olarak, ekonomik olarak, aklınıza ne gelirse gelsin her anlamda bizim kendimizi daha ileriye taşımamızı sağlayabilecek olan temel zemin bilişim teknolojileridir" ifadelerini kullandı
BluTV, yeni Teknoloji Direktörünün (CTO) Daron Yöndem konuşmacı olarak katıldı.
Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara plaket verildi.Programı Akdemisyenler ve öğrenciler katıldı.