Muş'un Varto ilçesinde bir araya gelin 15 girişimci kadın, evlerinde yaptıkları yöresel ürünleri açtıkları kahvaltı salonunda satarak kazanca dönüştürdü.
Yaklaşık 30 yıl boyunca Kocaeli'nde halı dokuma usta öğreticiliği yaptıktan sonra emekli olan 53 yaşındaki 2 çocuk annesi Nejla Akman, memleketi Varto'ya geri döndü. İlçeye bağlı Oğlakçı köyüne dönen Nejla Akman, köyde 15 kadınla ortaklaşa kahvaltı salonu açtı. Evde hazırladıkları yiyecekleri burada müşterilerine sunan girişimci kadınlar, ayrıca çeşitli gıdaları da doğal bir şekilde kurutup satışa sunmaya başladılar. Tarhana, dağ kekiği, nane, pestil, reçel, cevizli sucuk ve kuşburnunu organik olarak hazırlayan girişimci kadınlar, bu ürünleri işyerlerinde müşterinin beğenisine sundu. Yoğunlukta büyükşehirlerden ve yurtdışından sipariş alan girişimci kadınlar, kooperatif kurup işlerini büyütmeyi hedefliyor.
30 YIL HALI USTALIĞI YAPTI
Vatandaşlardan yoğun ilgi gördüklerini ifade eden emekli usta öğretici Nejla Akman, 30 yıl halı dokuma ustalığı yaptıktan sonra emekli olduğunu ve köyüne geri döndüğünü söyledi. Her zaman hayali olan organik ürün satışı için köydeki kadınlarla görüştüğünü ifade eden Akman, köye dönüş yaptıktan sonra organik ürün hazırlamaya başladıklarını belirtti. Şu anda çeşitli organik ürünü kurutup kazanç sağlamaya çalıştığını ifade eden Akman şöyle konuştu: "Köyde 10 girişimci kadınla bir araya geldik. Tarhana, dağ kekiği, nane, pestil, reçel, cevizli sucuk, marmelat olarak kuşburnu gibi bütün bitkilerden yararlanıyoruz. Birlikte kahvaltı salonu açtık. Kahvaltı ürünlerimizi evimizde yapıyoruz. Gelen misafirlerimize hem kahvaltı veriyoruz hem de ürünlerimizi pazarlıyoruz. Ayrıca kışlık erişte üretimi yapıyoruz. Köy kadınları olarak inşallah bunu daha büyütmeyi düşünüyoruz. Çünkü burada el emeği ile hazırlayıp kuruttuğumuz ürünlerden kazanç sağlamak istiyoruz." Genelde yurt dışından ve büyük şehirlerden sipariş aldıklarını aktaran Akman, "Köylülerimizin büyük kısmı yurt dışında veya büyük şehirlerde yaşıyor. En çok siparişi onlardan alıyoruz ve kendilerine gönderiyoruz. Burada kadınlar olarak elde ettiğimiz gelirle geçimimizi sağlıyoruz. Hedefimiz ileride bir kooperatif kurmaktır. Çünkü köylü kadınları olarak çok iyi anlaşıyoruz ve bu işi beraber yapıyoruz, sonuna kadar da devam etmeyi düşünüyoruz" dedi.
İZMİR'DEN 40 YIL SONRA KÖYÜNE DÖNDÜ
Yaklaşık 40 yıl İzmir'de yaşadıktan sonra eşinin emekli olmasıyla tekrar kendi köyüne döndüklerini belirten 5 çocuk annesi 83 yaşındaki Ferfi Değer ise, "Ev kadınıyım. Öncellikle bu işi evde yapıyordum. Nejla Akman'ın girişimi ile bir araya gelerek kahvaltılık yeri açtık" diye konuştu. İşyerine gelip kahvaltı yapan Muş Alparslan Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeliha Tekin de, insanın aradığı huzuru bu tür mekanlarda bulabileceğini söyledi. İşyerinin doğal olması hasebiyle tercih edildiğini dile getiren Doç. Dr. Zeliha Tekin, "Burada güzel lezzetleri tadıyoruz. Organik olarak çeşitli ürünler yapmış. Kesinlikle 10 numara, yani insanların nasıl huzura ihtiyacı varsa, biz de burada asıl huzuru bulduk. Bunlar günümüzün aslında özlediği değerler. Kadınlar hep birlikte selde ekmek pişiriyor. Organik ürün yapıyor" diye konuştu.