Zorlu bir yolculuğun ardından lalelerin olduğu bölgeye ulaşan fotoğrafçılar, koruma altına alınan ve halk arasında "Ağlayan gelin", "Hüzün çiçeği" diye de bilinen ters ve bin 71 Muş lalelerini fotoğraflıyor.
Trabzon Fotoğraf Sanatı Derneği ile birlikte Laleleri çekmek için Muş geldiklerini belirten fotoğraf sanatçısı Murathan Bayrak, laleleri sosyal medya aracılığıyla gördüğünü ve mevsimi bu aylarda olduğunu söyledi.
Normalde her yerde var ama bunlar endemik olduğu sadece burada yetiştiğini aktaran Bayrak, "Bayağı zorlu bir coğrafyanın bir dağında yetişiyor. Ters lalelerin son günlerini yakaladık, ama güzel fotoğraflar çektik. Çok sıra dışı bir bitki. Muş'a lale çekimine gelip gelmemekte karasız kaldık. Ama Muş'u bu kadar güzel bilmiyordum. İyi ki gelmişiz. Çektiğimiz fotoğraflarla Muş'un tanıtımına da katkı sağlayacağımızı düşünüyorum "diye konuştu
Çıkmış oldukları dağda az bir alanda ters lalelerin olduğunu gördüklerini ifade eden Bayrak şunları kaydetti: "Dağlık alan olduğu için hayvanların zarar vermemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Çok önemli endemik bir bitki türüdür. Bunu sadece korumakla yetmez aynı zamanda üretiminin yapılması gerekir. Üretiminin yapılması ile ekonomiye de katkı sağlayacağını düşünüyorum. Gerekirse ters lalelerin yetiştiği bölgeye foto kapanlar bile koyulabilir. Korunmadığı takdirde bu lalelerin neslinin tükenmesi büyük bir pişmanlık verir. Şimdiden gerekli önlemlerin alınması gerekir" dedi.
Trabzon Fotoğrafçılar ve dağcılık kulübünden gelen fotoğraf sanatçılardan emekli Memur Ertuğrul Reisoğlu ise, ilk defa buraya geldiğini ve çok güzel lalelerin fotoğrafını çektirttiğini belirtti.
Lalelerin korunması gerektiğini aktaran Reisoğlu, "Endemik ve bu yöreye has bir bitki olduğu bellidir. Bu konuda toplumunda bilinçlenmesi gerekiyor. Gizli saklı olarak tahrip etmeye kalkışmasınlar. Yüksek bir dağın zirvesine bu ters laleleri görmek için geldik. Yorulmamıza değdi. İyi ki gelmişiz, ölmeden görülmesi gereken bir yerdir burası. Özellikle fotoğraf sevdalıları ve dağcılar için görülmesi gereken bir yerdir" dedi.
Trabzon Sürmeli diyarından ilk olarak Muş'a geldiğini ifade eden Öğretmen Tülay Bahçeci de, Muş'u çok beğendiğini, dağı başka güzel, ovası başka gül olduğunu söyledi.
Çiçeklerin ayrı bir güzelliği olduğunu aktaran Bahçeci, "Sanki elle dikilmiş gibi ki doğal o kısmı daha bir güzel, ama çok büyük bir eksiklik var neden Türkiye bunları bilmiyor, neden dünya bunları bilmiyor. Bu şehrin neden tanıtılmamış kesinlikle ç ok hızlı bir şekilde tanıtılması lazım. Herkesin buraya gelmesi lazım Muş bir değerdir. Anadolu'da çatlamamış kabuğu açılmamış bir inci" diye konuştu.