Muş Şeker Fabrikanın 'Pancar Alım' kantarında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Törende konuşan Vali Vekili Mustafa Ayvat, Türkiye'de şeker pancarından kristal şeker üretimi gerçekleştirilen toplam 33 Şeker Fabrikasından 15'i kamu, 12'si özel sektör ve 6'sı ise pancar kooperatifleri tarafından işletilerek faaliyet gösterdiğini söyledi.
Şeker pancarı dünyada ve Türkiye'de tarıma dayalı sanayi üretiminde stratejik rol oynadığını aktaran Ayvat, Şeker sadece ekonomik bir ürün olmayıp sosyal etkileri olan birçok sektöre girdi istihdam olanağı sağlayan bir ürün olması, şeker politikalarında şeker arzının istikrarı dışa bağımlılığın azaltılması ve gıda güvencesinin sağlanması açısından önem teşkil etmektedir" diye konuştu.
Yaklaşık 20 yıl önce ülkemizde üretilen toplam şeker pancarı miktarı 16,5 milyon ton ve üretilen toplam şeker miktarı da 1,6 milyon olduğunu hatırlatan Vali Vekili Ayvat şunları kaydetti: "Gelinen 20 yıllık sürecin sonunda ise ülkemizde şeker pancarı toplam üretim miktarı yıllık 20 milyon tonun üzerine çıkmıştır. Ülkemizin çeşitli şehirlerinde kurulu bulunan şeker fabrikaları üreticilerimizin ürünlerini işleyip nihai ürün haline getirerek tüketicimizin hizmetine sunma noktasında büyük rol oynamaktadırlar. Muş Şeker Fabrikası bünyesinde 280 daimi 300 geçici olmak üzere 580 kişiye istihdam sağlamaktadır.Bu gün itibariyle tesellüme başlanarak fabrikaya 280 bin ton şeker pancarı işlenmesi Pancar nakliye ve küspe bedelleriyle 650 milyon lira çiftçilerimize şeker satışı ile beraber genel yekun olarak da 1 milyar 400 milyon lira Muş ekonomisine katma değer sağlanması hedeflenmektedir."
Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya bu yıl bin 200 üreticinin yaklaşık 47 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimini gerçekleştirdiğini ve bu ekim sahasından 280 bin ton pancarı almayı hedeflediklerini söyledi.
580 personelin görev yaptığı Fabrikada, 40 bin 500 ton şeker, 10 bin ton melas, 70 bin ton küspe üretimi hedeflediklerini aktaran Kızılkaya, şunları kaydetti: "Çiftçilerimize ödeyeceğimiz Pancar bedeli, nakliye ve küspe bedelleri ile Muş ekonomisine 650 milyon lira lik bir katma değerin sağlanacağını beklemekteyiz. Temel hedefimiz tohumu toprakla buluşturmaktı. Yüksek verim için olmazsa olmaz olan gübreyi uygun fiyatlarla çiftçimize tedarikini sağladık. Çiftçilerimizin yakıt, gübre, tohum gibi tarımsal ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ÇKS Belgesi olmaksızın sadece pancar üretim sözleşmesi ile imc kart sahibi olmalarını sağladık."
Kızılkaya Muş Şeker fabrikası olarak her zaman üreticimizin yanında olacağımızın sözünü vermiştik. Sözümüzü tutmak için tüm imkanlarımızı zorluyoruz ve zorlamaya devam edeceğiz. Geçen yıl 420 lira olan 1 ton şeker pancarı fiyatını bu yıl bin 450 liraya olarak tespit ettik. Yetti mi? Hayır, yetmedi. 100 lira kota tamamlama primi ile beraber bin 550 liraya çıkardık" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Fabrikaya ilk pancar getiren çiftçilere hediyeler verildi ve dualarla 41.Şeker alım kampanyasına başlandı.
Törene Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, DSİ İl Müdürü Servet Fırat, Kurum Müdürleri ve çiftçiler katıldı.