Sert bir kışın yaşandığı kentte, özellikle kırsal bölgelerinde kendiliğinden yetişen lale, havaların ısınmasıyla çıkmaya başladı. Ovaya gelen doğaseverler ve fotoğraf tutkunları, doğal olarak yeşeren ve ömrü ortalama 15-20 gün olan laleleri cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle görüntülemeye çalıştı.
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Turgay Akpınar, "Muş Ovası lalelerle güzelleşti. Dağlarda kar olmasına rağmen ovada bahar havası var. Bizde arkadaşlarımızla lale fotoğrafları çekmeye geldik." dedi.
Muş Ovası'nda kendiliğinde yetişen lalenin endemik bir tür olduğunu aktaran Akpınar, "Gördüğünüz gibi bir yanda dağında kar varken, Muş Ovası'nı kırmızıya bürüdü. Biz de arkadaşlarımızla birlikte laleleri fotoğraflamak için geldik. Ovada lalelerden ziyade sümbüller menekşeler, ayrıca rengarenk çiçek açan meyve ağaçlarının ayrı bir güzeliği oluşturuyor." diye konuştu.
Muş Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Sezgin Yalçıner, her sene nisan ayının son haftası ile mayıs ayının ilk haftası içerisinde yeşeren Muş lalesini fotoğraflamaya geldiklerini söyledi.
Lalenin yetiştiği alanları gezerek fotoğraf çektiğini aktaran Başkan Yalçıner, şunları kaydetti:
"Bu konuda güzel festivaller yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde hava, toprak su ve lale festivalini gerçekleştirmek için hazırlıklarımıza başladık. Bu festivalimiz yaklaşık 6 yıldı sürdürüyoruz. Uluslararası fotoğraf sanatçıları ile ülkemizdeki fotoğraf sanatçılarını davet ederek, Muş lalemizi tüm dünyaya tanıtıyoruz. Bu günde onun için ön çalışma yaptık. Laleleri fotoğrafladık. Lalelerimiz henüz yeni çıkmış. Yüksek kesimlerde halen 3-5 metre kar var. Muş'un sembolü lalenin, kendine has özelikleri var."
Yalçıner, "Muş lalesi dünyaca önlü bir lale çeşididir. Buraya laleyi görmeyen gelen misafirlerimizin kesinlikle koparmamaların istiyoruz. Bu konuda bir çalışmamız var. Sayın Valimizle yaptığımız istişaren sonrası laleyi koparan Muş plakası olan 49 lira cezai uygulama gerçekleştirmek istiyoruz." dedi.