3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye'nin 3'üncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası'nda karların erimesi ve yağışların göletlerdeki su seviyesini yüzde 100'e yükselmesi çiftçileri sevindiriyor. Tarım ve hayvancılığın can damarı olan göletler, bölge halkının yüzünü güldürdü. 80 kilometre uzunluk, 30 kilometre genişliğe sahip Muş Ovası'nda yer alan Korkut, Arpayazı ve Tabanlı göletleri, tarım ve hayvancılığa can suyu oluyor. Göletlerde incelemelerde bulunan İl Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, yaptığı açıklamada, Muş ovasındaki Tarım ve hayvanların içme suyunun karşılayan, yaklaşık 10 milyon metreküp hacimli göletlerin doluluk oranının yüzde 100 e yükselerek taşmaya başladığını açıkladı. Yentür, Muş Ovası'ndaki tarım arazilerinin önemli bölümünü sulayan ve çevrede bulunan birçok sayada çiftçinin hayvanın içme suyunu de karşılayan göletlerin eriyen kar ve etkili olan yağışlarla birlikte doluluk seviyesinin artması ile çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirtti.
10 MİLYON METREKÜP HACİMLİ GÖLETLER TAŞTI
Toplam 10 milyon metreküp hacimli göletlerin bugün itibariyle taşmaya başladığını aktaran genel Sekreter Yentür, Karların erimesiyle havzaya su gelmesi sonucu dolu savaklardan sular akarak dereye taşıdığını belirterek, "Geçen yıl yaşananın kuraklık sebebiyle göletlerde su seviyesi büyük ölçüde azalmıştı. Bu yıl etkili olan kar yağışı ve devam eden yağmurlar dolayısıyla çitçinin yüzü gülmeye başladı. Yüzde 100 doluluk oranı gösteren göletler bu yıl özellikle çevredeki üreticilere can suyu olacak. Son günlerdeki yağışlarla birlikte su seviyesi en üst seviyeye çıktı" diye konuştu. Bu yıl yağışlardan dolayı şu anda göletlerin doluluk oranı yüzde 100 seviyesine ulaştığını hatırlatan Yentür, şunları kaydetti: "Muş'ta ham tarımsal hem de hayvansal amaçlı kullanılan göletlerimizin tamamında su seviyesi yükselmiştir. Geçen yıl yaşananın kuraklık sebebiyle göletlerimizde su seviyesi yüzde 30 civarına düşerken, bu sene son günlerde etkili olan bahar yağışlarıyla birlikte su seviyesi yüzde 100 doluluk oranı gösteren göletlerimizin çevresindeki üreticilere can suyu olacak. Çok mutluyuz. Bölgedeki tüm köylerimiz için hem tarım alanında hem de hayvancılık bakımında hayati önemi var."
BU KIŞ ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ
Korkut İlçesi çiftçilerinden Maşallah Argün, "Geçen sene meydana gelen kuraklıktan dolayı su seviyesi büyük ölçüde düşmüştü. Çok büyük sıkıntı çektik. Bu sene çok şükür etkili olan yağışlardan göletimiz tam doluluk seviyesine yükselmiştir. İnanıyoruz bu sene çiftçinin yüzü iyi gülecek ve güzel bir mahsul alacak. Muş Ovası sulu tarıma çok müsait ve verimli bir arazi olduğu için suya son derece ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı. Argun, tarım olarak şeker pancarı, silajlık mısır, yonca, karpuz, kavun diğer tarafından çok sayıda bağ ve bahçe gölet suyundan faydalandığını ifade ederek, hayvanların içme suyunu da buradan karşıladıklarını söyledi.