Yaklaşık 59 yıldır dede ve babaları tarafından kendi imkanlarıyla kurdukları tesiste kaşar peynir üretimine devam eden Muşlu Rençber kardeşler, yılda 300 ton peynir üreterek 13 milyon lira il ekonomisine katkı sağlıyor. Gazetecilere yaptığı açıklamada babadan öğrendikleri peynircilik mesleği devralarak sürdürdüklerini eden işletme ortaklarından Ercan Rençber, Muş'ta şu anda kendilerinden başka eski kaşar üretimi yapan hiçbir firmanın olmadığını söyledi.
Tesiste işlenen sütü, yayla ve köylerden topladıklarını ifade eden Rençber, "Burada eski kaşar üretimi yapıyoruz. Bu sene sezonumuzu biraz erken açtık. Ürünlerimiz tamamen doğal kaşardır, kesinlikle içinde hiçbir katkı maddesi barındırmaz. İçerisinde süt, maya ve tuz harici katkı maddesi kullanmıyoruz. Şu an yeni başladığımız için günlük 5-6 ton civarında ürün elde ediyoruz. Bu üretimimiz 25-30 tona kadar günlük çıkacak. Bu seneki yıllık üretim planımız en az 300 ton. Sezonda 300 ton üreteceğimiz ürünün Muş'umuza ekonomik olarak katkısı 13 milyon lira civarında olacaktır. Bu da tabi çiftçimize yansıyor, personelimize yansıyor" diye konuştu.
"PEYNİRLER DEPODA 6 AY OLGUNLAŞTIKTAN SONRA SATIŞA SUNULUR"
Şimdiye kadar bir devlet desteği almadıklarını kaydeden Rençber, "Ama devlet desteği almayı düşünüyoruz. Depoda 40 gün çardaklama dediğimiz bir sistemimiz var. Bu çardaklama yapıldıktan sonra ambalajlamaya geçilir. Ambalajlama yapılarak, nakliye araçlarıyla, soğuk zincirle ürünlerimiz İstanbul'daki soğuk hava depolarına gönderilir. Depoya giren ürünlerimiz en az 6 ay olgunlaştırma süreci sonunda satışa sunulur" dedi. Bu yıl geçen yıllara oranla yaklaşık 1 ay önce üretime başladıklarını hatırlatan Rençber, hedefimiz aralıksız 12 ay süre ile çalışarak yılda 300 ton kaşar ürün elde etmektir. Buda il ekonomisine yaklaşık 13 milyon lira girdi sağlayacak. Bu tamamen çiftçimize yansıyor. Şu ana kadar müracaat edip devlet desteği istemedik. Ama tesisin kapasitesini artırmak için devlet desteğine ihtiyacımız olacak." ifadelerini kullandı.