Gribe etkisi herkes tarafından bilinen portakal, tansiyonu ve kolesterolü düşürürken kansızlığa da iyi geliyor. Portakalın kabuğu ise istenmeyen kilolarla mücadele ediyor... Kış aylarının en çok tüketilen ve en bilinen meyvelerinden portakal, sadece C vitamini değil aynı zamanda da B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin olan portakal hastalıklara karşı vücuda direnç kazandırıyor. Sağlığa birçok faydası bulunan bu süper meyvenin yararlarını uzmanlar şöyle anlatıyor... Bağışıklık sistemi: Vücudun direncini arttırarak hastalıklara yakalanma riskini düşürür. Bedenin daha zinde kalmasına yardımcı olur. Böbrek taşları: Portakal düzenli olarak tüketildiğinde zamanla gelişmekte olan böbrek taşlarını dökebilir. Tansiyon: İçerdiği vitamin ve mineraller ile portakalın en büyük özelliğinden biri de kan basıncını düşürmesidir. Kolesterol: Portakal hesperidin ve pektin içermektedir ve bu maddeler de mevcut kötü kolesterolü düşürür. Bu durum ayrıca yağların emilimini yavaşlatmak için vücuda yardımcı olur. Diyabet: Kandaki şeker seviyesini olumlu yönde etkileme noktasında önemli rol oynar. Artrit: Günde tüketilen bir bardak portakal suyu genellikle artritten kaynaklanan rahatsızlıkları giderebilir. Anti inflamatuar özelliği romatoid artrit risklerini azaltmaya yardımcı olabilir. Sindirim sistemi: Portakal sindirim sisteminin alınan besinleri kolay bir şekilde hazmedilmesini sağlayan maddeler ve bileşenler içermektedir. Cilt sağlığı: İçeriğindeki doğal yağlar cildi nemlendirmek için kullanılabilir. Özellikle kuru ciltlerde meydana gelen sorunları ortadan kaldırır. Beyin sağlığı: Portakal içeriğindeki folik asit sayesinde beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Unutkanlıktan şikayet edenlere tavsiye edilir. Saç sağlığı: Düzenli olarak tüketilen portakal, saçların köklerini besler, dökülmelerine engel olur. Aynı zamanda kafa derisine uygulandığında deriyi yumuşatarak sağlıklı görünmesini sağlar. Kemik sağlığı: Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığını korur. Öte yandanyüksek lif içerdiği için ülseri önler. Görme yeteneğini geliştirir. Damar sertliğine izin vermez ve kalp sağlığını korur. Kansızlık: Yoğun miktarda C vitamini içeren portakal suyu ayrıca içerdiği zengin miktardaki mineral ve bileşenler yardımıyla kansızlığı giderir. Kanser riskini azaltır : Portakal ve diğer narenciyelerde bulunan D-linonene adlı bir bileşen, kolon, kanseri, cilt ve meme kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca C vitamini hücreleri serbest radikallerin zararlarından korur ve kanser oluşumunu engeller. Kabuğu kilo verdirir: Portakal kabuğu flavonoidler C vitamini içermektedir. Aynı zamanda kolesterol seviyesini dengeleyen hesperedin barındırır. Metabolizmanın hızını arttırarak daha fazla yağ yakmayı ve dolayısıyla kilo vermeyi kolaylaştırır. Sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar. Ciltte oluşabilecek enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele eder. Bağışıklık sitemini güçlendirir. Solunum yolu hastalıklarından olan bronşite karşı etkilidir. Portakal kabukları kötü nefes kokusuna neden olan unsurları ortadan kaldırır. İSTER SALATA YAP İSTER ÇAY Portakalın önce kabukları nı iyice yıkayın, ufak parçalara ayırın veya rendeleyin. Daha sonra kabuklarını kurutun. Rendelediğiniz portakal kabuklarını salatalarda, ufak dilimlere böldüğünüz portakal kabuklarını da çay yaparak tüketebilirsiniz. Kaynak: Takvim