Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Seydikemer Belediyesi ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nün işbirliğiyle düzenlenen 'Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminde Kalite Arttırıcı Uygulamalar' paneli Seydikemer Belediyesi Konferans Salonu'nda yapıldı. İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nün Fethiye ve Seydikemer'de incelemeler yapan uzmanlarının konuşmacı olduğu Panele, Seydikemer Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Katı, Başkan Yardımcıları Mustafa Karakuş, Mustafa Tanır, Muharrem Gökçen, FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, Yönetim Kurulu Üyeleri Halli İbrahim Öztürk, Veli Önver, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı aynı zamanda FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Gümüş, Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Aydın, Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya ile zeytin ve zeytinyağı üreticileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Seydikemer ve Fethiye'de zeytinciliğin geliştirilmesi, zeytinyağı üretiminin arttırılması amacıyla Seydikemer Belediyesi ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile birlikte Zeytinciliği Geliştirme Projesi başlattıklarını belirterek, "Bu yılın başında Demirler'de 100 zeytin üreticisinin katıldığı budama eğitimiyle başlayan projemiz, 4 yıl sürecek. Proje kapsamında budama, zirai mücadele, bitki besleme, doğru hasat ve kaliteli zeytinyağı elde etmek için gerekli uygulamalar paylaşılarak, üreticilerimiz bilinçlendirilecek. Mevcut zeytin ağaçlarımızın verimini çoğalmayı, giderleri en aza indirerek yüksek kaliteyi ve rekolteyi hedefliyoruz. Böylece bölgemizdeki üreticilerin, kaliteli ürünle maksimum gelir elde edebilmeleri için gerekli reçete oluşturulacak. Saha çalışmalarıyla başarılı şekilde yürütülen projemiz kapsamında, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları uygulama bahçelerinden veri topladı. Bu kapsamda uygulamalar ve sonuçlarına ilişkin uzmanlarımız, topladıkları verileri ve değerli bilgilerini bugün bizimle paylaşacak.
NİHAİ HEDEF ÜRETİMİN VE KALİTENİN ARTMASI
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak Seydikemer ve Fethiye'de zeytinciliğin gelişmesi, üretimin artması, kaliteli zeytinyağı için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Zeytinimizin ve zeytinyağımızı marka olması için tanıtımı ve ekonomik değerinin artması için gerekli tüm çalışmaları yapacağız. Oda olarak bölgemizin zeytin ve zeytinyağına da coğrafi işaret alarak tescil ettireceğiz. Nihai hedefimiz; üretimimizin artması, ülkemizin her köşesinde ve dünyada Fethiye zeytini ve zeytinyağının bilinmesi ve satılması, üreticimizin hakkını alması." diye konuştu. Seydikemer Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Katı da açış konuşmasında ortak yürütülen proje hakkında bilgi vererek, proje sonunda ortaya çıkacak sonuçların bölge zeytin ve zeytinyağı üreticileri için büyük önem arz ettiğini söyledi.
FETHİYE'YE ÖZGÜ ÜRETİM MODELİ OLUŞTURULACAK
Panelde konuşan İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Önder Eralp, Fethiye'ye özgü üretim modeli oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Eralp, Türkiye'nin dünya zeytin ve zeytinyağı pazarındaki yeri, Fethiye ve Seydikemer'in zeytin ve zeytinyağı potansiyeli ile projenin amacı ve önemini hakkında bilgi verdi. Panelde daha sonra söz alan İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Nurengin Mete Türkiye geneli ve Fethiye ve Seydikemer'de yaygın olan türlerin avantajlı ve dezavantajlı yönleri hakkında katılımcılara sunum yaptı.
Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Tülin Pekcan da yaptığı sunumda gübrelemeye etki eden faktörleri anlattı. Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Didar Sevim de kalitemi zeytin ve zeytinyağı üretimi için doğru hasat ve sıkım konusunda katılımcılara bilgi vererek, katılımcılara zeytinyağı tadımı yaptırdı. Panelistlerinin sunumlarının ardından katılımcıların soruları yanıtlandı. Panel panelistlere teşekkür belgesini verilmesinin ardından sona erdi.