Muğla'nın Bodrum Yalıkavak açıklarında seyir halinde olan "ICE" isimli mega yat, "AMEY" isimli motoryata arkadan şiddetli bir şekilde çarptı. Kazada yaralanma ya da can kaybı yaşanmazken facianın eşiğinden dönülmüş oldu. Sahil Güvenlik Komutanlığı eşliğinde "AMEY" isimli motoryat kıyaya çekildi. Türkiye'de yaşanan tekne kazaları, denizcilik sektörünün büyümesi ve deniz trafiğinin artmasıyla birlikte önemli bir sorun haline gelmeye başladı. Yat Turizm Derneği Başkanı Begüm Doğulu SABAH'a önemli açıklamalarda bulundu.
Tekne kazalarının önlenmesi ve deniz güvenliğinin artırılması için bir dizi önlem alınması ve adımların atılması gerektiğini aktaran Doğu, "Tekne kullanıcılarının, özellikle de amatör denizcilerin, denizcilik eğitimi alması ve belirli bir sertifikasyona sahip olması zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Denizcilik eğitimi, temel denizcilik bilgilerini, navigasyon kurallarını ve acil durum yönetimini içermelidir" dedi. Profesyonel denizcilerin bilgilerini güncel tutmaları için sürekli eğitim programları düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Doğulu, özellikle tekne kaptanları ve mürettebatı, denizcilik alanındaki yeni gelişmeler ve güvenlik protokolleri konusunda düzenli olarak bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
TRAFİK DÜZENLENMELİ
Yoğun deniz trafiğine sahip bölgelerde, trafik yönetimi için belirli rotalar oluşturulması gerektiğini aktaran Doğulu, bu rotalarında sıkı bir şekilde denetimden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca; teknelerin belirlenen güzergahlar dışına çıkmasının engellenmesi gerektiğini vurguladı.
RADAR VE İZLEME SİSTEMLERİ KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLİR
Teknelerin radar ve izleme sistemleri ile sürekli takip edilerek kazaların önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğinin altını çizen Doğulu, "Bu sistemler, çarpışma riskini en aza indirmek için uyarılar sağlayabilir. Teknelerin düzenli olarak bakıma girmesi, olası arızaların ve kazaların önüne geçilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Motor, elektrik sistemi, navigasyon ekipmanları ve güvenlik donanımlarının periyodik olarak kontrol edilmesi zorunlu hale getirilmelidir" dedi. Denizcilik otoriteleri tarafından gerçekleştirilen rutin denetimler, teknelerin uluslararası güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını kontrol edilmesinin gerektiğini vurgulayan Doğulu, eksik veya hatalı ekipman tespit edilmesi durumunda, teknenin denize açılmasına izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi. Teknelerde, acil durumlarda hızlı ve etkili bir şekilde iletişim kurulabilmesini sağlayacak modern iletişim sistemlerinin bulunması zorunlu olması gerektiğinin altını çizen Doğulu, acil durum sinyalleri ve GPS sistemleri, kazazedelerin hızlı bir şekilde bulunmasını sağlayacağını aktardı.
KAZAYA KARIŞAN MEGA YAT İLE MOTORYATIN ÖZELLİKLERİ
Almanya'da 2005 yılında inşa edilen "ICE" isimli mega yat, 14 misafir kapasiteli, 27 kişilik mürettebatına hizmet veriyor. Yatın içerisinde güzellik salonu, sauna, asansör, spor salonu, klima ve helikopter pisti gibi lüks donanımlar bulunuyor. Türk Numarine yapımı olan "AMEY" isimli motoryatın 30 metre uzunluğunda olduğu öğrenildi.