Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı dolayısıyla Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Namık Ünal, bir basın açıklaması yaparak tarihi önemi ve yaşananları detaylandırdı. Başkan Ünal, açıklamasına Kıbrıs Türklerinin özgürlüğü ve Türkiye'nin güvenliği için adanın kurtuluşuna katkı sağlamış olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu Rauf Denktaş'ı rahmet ve saygıyla anarak başladı. Denktaş'ın önderliğindeki mücadele ve adanın tarihsel arka planını vurgulayan Ünal, Kıbrıs'taki olayların uluslararası anlaşmalar ve adalet penceresinden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kıbrıs'ın Tarihsel Arka Planı ve Rum Zulmü
Açıklamasında, Kıbrıs'ın tarihi geçmişini detaylandıran Başkan Ünal, adanın Osmanlı İmparatorluğu'na katılmasından sonra adalet, barış ve huzur getirdiğini belirtti. Ancak 1878'de yaşanan gelişmelerin ardından adanın İngiltere'ye geçmesiyle Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı zulmün başladığını ifade etti.
1950'lerin sonlarına doğru Kıbrıs'ta bağımsızlık hareketinin başlamasıyla ortaya çıkan ortak devlet fikri, Rumların kabul etmemesi üzerine Kıbrıs Türklerine karşı artan baskı ve zulmün tetiklediğini vurgulayan Ünal, Rumların uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak Kıbrıs Türklerine yönelik soykırım girişimlerine başladığını dile getirdi.
"Kıbrıs Bir Daha Benzer Acıları Yaşamasın"
Başkan Namık Ünal, açıklamasını kahraman Türk ordusunun 50 yıl önce gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı zaferini kutlayarak tamamladı. Şehit düşmüş tüm askerleri, Rum zulmüne karşı mücadele eden Kıbrıslı mücahitleri ve aramızdan ayrılan tüm gazileri rahmet ve saygıyla anarak, Kıbrıs'ın bir daha benzer acıları yaşamaması temennisinde bulundu.