Gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefleri doğrultusunda yapılan terminal binası çatısı üzerine kurulu dünyadaki en büyük güneş enerji santrali projesini tamamladıklarını açıklayan YDA Dalaman Havalimanı CEO'su Yiğit Laçin, "Güneş enerji santrali projesi ile ilk etapta, havalimanının yıllık enerji ihtiyacının yüzde 55'inden fazlasını güneş enerjisi ile karşılamayı hedefliyoruz. Günün her saati elektrik enerjisine ihtiyaç duyan ve gerçek anlamda yaşayan bir yapı olan havalimanımızda hayata geçirdiğimiz doğa dostu projemiz ile yılda yaklaşık 3000 hanenin elektrik enerjisi talebine eşdeğer olan 8.250 kW DC kurulu güce sahip olacağız. Havalimanı terminal binası çatısı üzerine kurulu dünyadaki en büyük GES projesine ülkemiz adına imza atmaktan büyük gurur duyuyoruz." dedi.
ULUSLARARASI YOLCU BAKIMINDAN EN YOĞUN 5. HAVALİMANI
Dalaman Havalimanı'nın Türk Riviera'sında 1100 km'den daha uzun bir sahil şeridine hizmet verdiğinin altını çizen Laçin: "Havalimanımız, Dalaman, Fethiye, Ölüdeniz, Dalyan Marmaris ve Kaş gibi önemli turizm bölgelerine yakınlığı nedeniyle Türkiye'nin en yoğun 6. ve uluslararası yolcu bakımından en yoğun 5. havalimanı olmasıyla öne çıkıyor. 2023 yılında 5,2 milyon yolcuya hizmet vererek önemli bir başarı elde ettik. Önümüzdeki yıllarda da inovasyon destekli, mümkün olan en kaliteli ve stressiz müşteri deneyimini sunarken, güvenli, emniyetli ve sürdürülebilir havalimanı operasyonumuzu sürdürmeye devam edeceğiz" açıklamalarında bulundu.
HAVALİMANININ TAMAMINDA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KULLANILIYOR
YDA Dalaman Havalimanı'nın Türkiye'nin en yeşil havalimanlarından biri olmak hedefi doğrultusunda pek çok farklı proje hayata geçirdiklerine değinen Laçin yapılan çalışmalardan bahsetti; "Uçak emisyonlarının azaltılması için APU'ların daha az kullanılmasına ve ihtiyaç duyulmadığında kapatılmasına olanak sağlayacak anlaşmaların yapılması için havayolları ve yer hizmetleri şirketleri ile çalışmalara başladık. Havalimanındaki aydınlatmalarını tamamen değiştirerek LED aydınlatmaya geçtik, bu sayede elektrik tüketimini azalttık. Ayrıca , havalimanı apronunda operasyonlar için kullanılan ve havalimanı yöneticilerinin kullandığı araçları elektrikli araçlar ile değiştirdik. Havalimanları için kurumsal olarak onaylanmış tek küresel karbon yönetimi sertifikasyon programı olan Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programına girerek direkt olarak Seviye 2 "Azaltma" akreditasyonunu aldık. Gereksiz enerji kullanımını azaltmak için sensör tabanlı kontrol sistemi kurarak terminalin belirli alanlarında herhangi bir hareket olmadığında ısıtma, iklimlendirme, aydınlatma gibi birden fazla sistemin havalimanı personeli tarafından otomatik veya manuel olarak kapatılmasını sağlıyoruz. Kâğıt israfını azaltmak ve teması minimuma indirmek amacıyla, yolcularımızdan gelen öneri ve şikayetleri toplamak amacıyla QR kod kullanımına geçtik. Sürdürülebilirlik ile ilgili hedeflerimiz doğrultusunda bunlar gibi pek çok çalışmalarımızı bundan sonra da devam ettirerek, yeşil enerjiye dönüşüm için üzerimize düşeni yapacağız."