Muğla'da aşçılık alanında eğitim alıp şef aşçı olduktan sonra mesleği bırakan ve baba ocağı Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi Alatarla köyüne dönen Murat Ulu, Şampuan yapımı ve ilaç sektöründe kullanılan sofraların vazgeçilmezi olan sarımsak üreticiliğine başladı. Yılda 12 tona yaklaşık sarımsak hasadı yapan Ulu, Türkiye'nin her yerinden ve çeşitli ülkelerden gelen alıcılara ürününü pazarlıyor.
TURİZM İŞİNİ BIRAKMAYA KARAR VERDİM
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü'nden mezun olup turistlik şehirlerde, otellerde şef aşçı olarak çalışmaya başlayan 29 Yaşındaki Murat Ulu; "Otellerde şef aşçı olarak çalışıyordum mesai saatleri uzun ve yorucuydu. Ustabaşı olduğum için masalardan teşekkür geldiği ve tarif istedikleri zaman müşteri karşısına çıkardım. Her zaman kılık ve kıyafetime saç sakalıma özen gösterirdim. Bu nedenle akşamüstleri istisnasız her gün iş yerinin bana ve mesai arkadaşlarıma tahsis ettiği eve gidip, duş alıp ve yeni kıyafetler giymeye giderdim. Bir gün duş almaya gitmiştim. Akşam üzeri ablam aradı babama taksi çarptığını ve kırıklarının olduğunu söyledi. O tarihler köy işlerinin en yoğun olduğu dönem oluyor. Bir abim var babama bakmak için iş yerinden izin istemiş ama maalesef izin alamamış, babam bana sen izin alabilir misin dedi tabi dedim. Patrona gidip durumu izah ettikten sonra 960 kilometrelik yola 3 günde git gel dedi. Yol iki gün süreceğinden 5 günlük izin istedim olmaz dedi o böyle söyleyince çıkışımı istedim. Sözleşme var gidemezsin dedi ve hakaret etti o gün o an turizm işini bırakmaya karar verdim" ifadelerini kullandı.
GENÇLERE SESLENİYORUM BABA EVLERİNİN BACALARINI TÜTTÜRÜN
Patron işi bırakma dese de işi bırakmaya kesin olarak karar verdiğini belirten Ulu; "Babam kazadan sonra ameliyat oldu ve kısa sürede iyileşti. Babam memur olduğundan araziyle, hayvancılıkla çok uğraşamıyordu. Benim de toprak ve büyükbaş hayvan sevdam vardı. Bana işine devam et dese de işi bırakıp köyüme dönmeye çoktan karar vermiştim. İşten aldığım tazminat param ile iki tane hamile bir tane genç kısır inek aldım. Doğum yapanların yavruları da şimdi doğum yaptı. Ben bu işe başlarken toplam 6 adet hayvanımız vardı ben şuan 21 yaptım. Kastamonu'nun coğrafi işaretli tescilli sarımsağı meşhur. Babam iki kişi olunca 5-6 dönüm ekerdi şimdi onu 14-15 dönüm ekiyorum. Şeker pancarını 8-10 dönüm yapardı şimdi 70-80 dönüme çıkardım ve kısacası kendi işimin patronu oldum. Şu an otellerde çalışmış olsaydım kazandığım parayı hayatımı idame ettirmeye yetiştiremezdim. Şimdi hem daha az çalışarak daha çok kazanıyorum ve oradaki gibi uzun saatler çalışıp yorulmuyorum. İyi ki ata toprağıma dönmüşüm bütün gençliğe sesleniyorum gelin baba evlerinin bacalarını tüttürün" dedi.