Önemli tarımsal üretim merkezlerinden Muğla'nın büyükşehir statüsüne geçmesiyle bazı köyler merkez mahalle statüsüne alındı. Bu karar yüzünden önemli üretim merkezlerindeki çiftçiler, büyük mağduriyet yaşadı. Tarımsal desteklerden faydalanamadı.
ODA ÜYELERİNİN YÜZDE 70'İ FAYDALANAMAYACAK
Kırsal Kalkınma Destekleri Çerçevesinde Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi 2022-2023 başvuru dönemi başladı. Başvurular 20 Ocak 2023 tarihinde sona erecek. Ziraat Odalarına kayıtlı üyelerin, Kırsal Kalkınma Desteklemelerinden yararlanmak için yaptıkları başvurularda bu yıl 'merkez' ve 'kırsal' mahalle tanımı nedeniyle desteklemelerden sadece kırsal mahallelerin faydalanması üreticileri sıkıntıya soktuğu açıklandı. Muğla Büyükşehir Belediye'since 13 ilçemizde merkez mahalle ve kırsal mahalle çalışması yaptı.
Muğla'nın 13 ilçesinde çiftçilik yapan, oda üyelerinin ortalama yüzde 65 – yüzde 70'i merkez mahalle uygulaması sebebiyle Kırsal Kalkınma Destekleri çerçevesinde Kırsal Ekonomik Altyapı yatırımları desteklemesinden faydalanamayacağı belirtildi.
ÜRETİCİ MAĞDUR
Bodrum'da 56 mahallenin 42'si, Milas'ta 132 mahallenin 29'u, Marmaris'te 25 mahallenin 24'ü, Köyceğiz'de 25 mahalleden 19'u, Fethiye'de 41 mahalleden 29'u merkez mahalle statüsüne geçerken, Datça da ise 13 mahallenin tamamı merkez mahalle statüsüne alındı. Menteşe de ise 66 mahallenin 33 mahallesi kırsal mahalle, 33 mahallesi de merkez mahalle statüsünde kaldı. Üretimin yoğun olduğu bölgelerde uygulanan karar nedeniyle üreticilerin bazı desteklerden faydalanamayacağını belirten Muğla Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, "Üyelerimizin merkez mahalle mağduriyetinin giderilmesi için Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizin yardımlarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşülerek desteklemelerde merkez mahalle ibaresinin kaldırılması ile üyelerimiz desteklemelerden faydalanabileceklerdir" dedi.
YARGIYA TAŞINDI
CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, 'Datça'da köy yoktur' kararı alınmıştı. AK Parti'li Muğla Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Datça Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanı Haluk Laçin, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi'nin oy çokluğuyla aldığı 'kırsal mahalle yoktur' kararını yargıya taşımıştı.
Mahkeme, Tarımsal Kalkınma Destek ve Hibelerinden ve diğer her türlü Kırsal Kalkınma destek ve hibelerinden faydalanamama durumu ortaya çıkabileceği dikkate alındığında telafisi güç zararlar doğabileceği nedeniyle söz konusu kararın hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine dikkat çeken mahkeme, teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına oybirliğiyle hükmetti.
İTİRAZ REDDEDİLDİ
Datça Belediyesi, mahkemenin kararına itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdari Dava Dairesi'nde görülen davada, Datça Belediyesinin itirazı reddedildi. Kararda, dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre, mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığından, itiraz isteminin reddine, oy birliğiyle karar verildi.
TARIMA HANÇER GİBİ SAPLANDI
CHP'li belediyenin kararının üreticiye, adeta bir hançer gibi saplandığını dile getiren AK Parti'li Laçin, "Köylünün meclis kararlarıyla bu büyük mağduriyet oluşmuş ve tarımın bağrına adeta hançer sokulmuş gibi hükûmetimizin köylümüze teşviklerin ulaştırılması açısından set olması açısından CHP siyaset zihniyetinin yansımasıdır" dedi.