Caretta carettaların yoğun üreme anlarından olan Muğla'daki plajlarda, yumurtlama sezonun ardından çıkan yavrular denizle buluşmaya başladı. Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ekipleri, kontrollü bir şekilde koruyarak deniz kaplumbağalarının suyla buluşmasını sağlıyor. Nesli tükenme riskiyle karşı karşıya bulunan canlılar arasında yer alan deniz kaplumbağalarının, yumurtlama döneminin ardından çıkan yavruları suyla buluşuyor.
DEKAMER, nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının yumurtalarının tilki, porsuk gibi hayvanlar tarafından tüketildiğini belirtti. DEKAMER yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Yuvalama kumsalları sadece deniz kaplumbağalarına değil bir çok canlıya ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de videoda gördüğünüz gibi merkezimizi ziyaret eden ve deniz kaplumbağalarıyla yakından etkileşim halindeki tilkiler. Deniz kaplumbağalarının ekolojik fonksiyonlarından biri de besin açısından fakir kumul alanlara bol miktarda besin (yumurta) taşımalarıdır. Yuvaya bırakılan yumurtaların bir kısmı bozulur ve kabuklarıyla birlikte önemli kumul bitkileri için gübre olur. Ayrıca tilki, porsuk gibi avcı hayvanlar da yumurtalarla beslenirler ve yavruları için önemli besin maddelerini alırlar"
AMACIMIZ YÜZDE 100 KORUMAK DEĞİL
Caretta caretta yuvalarını korumak amacıyla kafesleme yapıldığını kaydeden DEKAMER, amaçlarının yüzde 100 koruma olmadığını vurguladı. Yapılan açıklamada, "Yumurtaların yoğun olarak avcı hayvanlar tarafından tüketildiği alanlarda ise yuvaları korumak amacıyla kafesleme çalışmaları yapıyoruz. Yine de tilkiler ve diğer canlılar yumurtaların bir kısmıyla beslenebiliyor. Kafesleme çalışmalarımızın amacı yüzde 100 koruma değil çünkü belli bir oranda besin akışının devamının sağlanması gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.