Kırsalda kadın çiftçilerin ve kadınların refah seviyelerinin yükseltilmesi, köyden kente göçün engellenebilmesi ve alternatif gelir kaynakları oluşturulması çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve aynı zamanda Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi önceki dönem Muğla Valisi Sayın Esengül Civelek Hanımefendinin başlattığı "Vali Hanım Çileği" projesi Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın desteği ile il genelinde büyümeye devam ediyor, yüzlerce aileye geçim kaynağı oluyor.
2021 yılında 7. Etabı hayata geçirilen Çilek Projesi kapsamında 49 üreticiye daha verilen destekle tesis edilen çilek bahçelerine 147 dekar daha eklendi.
Muğla'da proje başlamadan önce 2017 yılında üretim alanı 414 da iken TÜİK 2021 verilerine göre iki kat artarak 1010 dekar alana ulaştı. Yaklaşık 4 bin ton çilek üretimi yapıldı.
Proje kapsamında üreticiye çilek fide desteğinin yanında malç, sulama için gerekli sistem, gübre ve ilaç gibi malzemeleri desteği de sağlanmaktadır. İlimizde parçalı arazi yapısından dolayı gelir getirici alternatif arayışında olan üretici için çilek iyi bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Projenin tüm etapları boyunca üreticiye projenin yürütücüsü Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından eğitim desteği sağlanarak üretimin her aşaması takip edilmektedir.
Muğla'nın coğrafi konumu itibariyle sahilden yüksek yayla bölgelerine kadar farklı alanlarda çilek üretim çalışmalarında başarı sağlandı. Muğla'da örtü altı ile birlikte yılın 12 ayı çilek üretimi gerçekleştirilmektedir. Muğla'da çilek üretim alanları son beş yılda yaklaşık yüzde 240 artarken Üretim alanından elde edilen verimlilik Muğla'da yüzde 250 oranında arttı.
İç pazarda özellikle Muğla'da üretimin artması ve örtü altı üretimin de yer almasıyla birlikte 12 aya varan çilek üretimiyle kırsal kalkınmanın yanında ülkemizde çilek girmeyen ev, çilek yemeyen çocuk kalmaması hedeflenmektedir.