Ulusal Süt Konseyi son günlerde artan yem maliyetleri nedeniyle zor duruma düşen süt üretimi yapan köylüye yaptığı toplantıda müjde verdi. Sütün litresi 4.70'e çıkarıldı. Ulusal Süt Konseyinden toplantı sonrasında yapılan açıklamada: "Bilindiği üzere 1 Temmuz 2021 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını 3.20 TL/Litre olarak belirlenmişti. Çiğ süt üretim maliyetinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere bugün tarihinde toplanmıştır. Bu kapsamda 08 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 4,70 TL/Litre olarak belirlenmiştir. Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için ± 7 Kuruş fark uygulanacaktır. Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir"
FİYAT REVİZYONU SÜT ÜRETİCİSİNE NEFES ALDIRACAK
Üretici ve sanayi temsilcilerinin katılımıyla toplanan Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu'nun kararlarını değerlendiren Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, "Yeni fiyat uygulamasının tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum." diyerek, üreticilerin sorun ve taleplerine duyarlı olan, süt fiyatlarındaki memnun eden revizeyi destekleyen başta Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'ye, tüm çalışma ekibine ve sanayicilere, üreticiler ve şahsı adına teşekkür etti.
Başkan Gezgin, "Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin girdi maliyetleri içerisinde önemli bir paya sahip olan yem fiyatlarındaki aşırı artışa müsaade etmeyeceklerini söylemesi, yem regülasyon çalışmaları ve yem bitkisi desteğiyle ilgili açıklamaları, özellikle yem fiyatları ve girdi maliyetleri konusunda endişeleri bulunan üreticilerimiz için çok değerli ve anlamlı. Sektörü ayakta tutan devlet desteklerinin ve teşviklerin pozitif yönde devam etmesiyle birlikte sektördeki istikrarın sağlanacağına, üretimin ve kalitenin artacağına inancımız tamdır. Fiyat revizyonu süt üreticisine nefes aldıracak" diye konuştu.
"KALİTELİ BAZLI ÜRETİM MODELİ İÇİN HAZIRIZ"
Milas Süt Birliği üyesi üreticilerin kaliteli süt üretimi yapabilmesi için Birlik olarak birçok alanda destek sağladıklarını kaydederek, bu alanda altyapı ile yetişmiş insan istihdamını her geçen gün geliştirdiklerini söyleyen Başkan Gezgin, kalite bazlı üretim hedefi hakkında şunları kaydetti: "Artık soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacak. Biz beklenen bu yeni döneme hazırlandık ve üreticilerimizi de bu yönde destekledik. Şimdi kalite kriteriyle teşvik alacak olan üreticilerimizin milli ekonomiye daha fazla katkı sunmasını sağlayacak. Milas Süt Birliği olarak savunduğumuz bu uygulama için hazırlıklarımızı tamamladık, yeni döneme hazır giriyoruz. İlçemize bağlı Selimiye Mahallesi'nde Ege Bölgesi'nin sayılı tesisleri arasında gösterilen Çiğ Süt Yenileşim Merkezimiz, sütte kalite için düzenli numunelerle testler yaparak kaliteyi koruyor. Milas Süt Birliği üyeleri, yatırımlarımız ve çalışmalarımız sayesinde kalite bazlı ödeme sistemine sorunsuz bir şekilde geçecek. Yeni fiyat revizesinin, kalite bazlı dönemin tekrardan tüm üreticilerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum."