Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAĞEM)'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Müdürlüğü Meyvecilik ve Bağcılık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Filiz Baysal, gazetecilere badem ağaçlarının erken çiçek açmasıyla ilgili bilgi verdi. Baysal, bademlerin sahte baharla mevsiminden 1,5 ay önce çiçek açtığını söyledi. Baysal, badem ağaçlarının bu kadar erken çiçek açmasını mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarından kaynaklandığını belirtti. Tüm dünyada küresel iklim değişikliği denilen bir olgunun olduğunu belirten Baysal, ''Geçmişe nazaran sıcaklıklar tüm dünyada artmış gözüküyor. Bu yüzden meyve türleri içerisinde en erken çiçek açan meyvemiz bademdir. Sıcaklıkların artmasıyla bu yıl bademlerimiz 1,5 ay erken çiçek açtı'' dedi.
Şuan ilk çiçek açan ve çağlalık dönemini yaklaşan bölgenin Akdeniz bölgesi olduğunu anımsatan Baysal, ''şu anda Akdeniz bölgesinde erken bahar havasıyla çiçekler açtı. Sebebi sıcaklık seviyesinin yükselmiş olmasındır diyen Baysal, ''Havalar güneşli ve güzel gidiyor. Bitki de artık sıcaklıklar artınca kendini erkene adapte ediyor ve neslimi yani meyvelerini vermeliyim diyor. Bu nedenle çiçek erken açıyor yaklaşık 35- 40 gün sonra çağlasını sofralarımızda görüp yemeye başlayacağız. Tek korkumuz b saatten sonra don ya da soğuk gelirse birçok çiçeğin ölmesidir. Çifçilerimiz adına isteğimiz don olaylarının olmamasıdır'' diye belirtti. Sahte bahar ile birlikte açan çiçeklerle birlikte arılar ve kelebekler adeta bayram ediyor. Çiçekleri açan bademler aynı zamanda Türkiye genelinde çağla olarak tüketilecek ilk badem olma özelliğini taşıyor. Erken çiçek açan bademler 1,5 ay sonra çağla meyvesi olarak sofralarda yerini alacak.
Soğuklanma ihtiyacını karşılayan bademlerin erkenden çiçek açtığını dile getiren Baysal, Bu bademler çağla badem olarak değerlendirilecek. Şubat sonu ya da martın başında kısmet olursa ilk çağla bademleri yiyeceğiz. Türkiye'nin de en erkenci çağla bademi olacak" dedi. Baysal, "Şu anda arılar tozlanma yapmakta, meyve tutumuna yardımcı olmaktadır. Arılar bayram etmektedir, baharın gelmesini badem çiçekleriyle kutlamaktadır" ifadesini kullandı. Enstitü badem parselinde 37 adet çeşit ve genotipin var olduğunu kaydeden Baysal, bu badem çeşitlerini buraya dikerek hem genotip kaynakları muhafaza ediyoruz. Hem de adaptasyon çalışması yaparak ülkemizin uygun noktalarına hangi çeşitleri tavsiye edeceğimizi öneriyoruz vurgusunda bulundu.