Mersin'in Erdemli ilçesinde bir çiftçi, atıl duran ata toprağını tarıma kazandırmak için içerisine şifa kaynağı ''Aronya'' bitkisi dikti. 3 yıl önce bir arkadaşının tavsiyesi üzerine 2 dönüm araziye aronya bitkisi diken Halil Serin, ilk hasadı yaptıklarını tarladan bu yıl dönüme 1 ton, gelecek yıl 2 ton ürün beklediklerini söyledi.
Uzmanlar tarafından 'aronya' bitkisi meyvesinin anti oksidanı çok yüksek ve diyabet, tansiyon, kolesterol ve bazı kanser tedavisinde iyi geldiğini belirttiklerini dile getiren çiftçi Serin, tek sıkıntılarının şifa kaynağı meyvenin yeteri kadar tanınmadığını ifade etti. Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine atıl durumdaki ata topraklarını tarıma kazandırmak için 'aronya' meyvesi diktiklerini ve bunda da başarılı olduklarını vurgulayan Halil Serin, gazetecilere şunları ifade etti, ''İçerisine kiraz ve şeftali diktiğimiz ancak maliyet yüksekliğinden dolayı söktüğümüz arazimiz yıllardır boş ve atıl durumdaydı. Bir arkadaşım 'Aronya'' meyvesi dikmemi önerdi ben de 2 dönüme denemek için bende alternatif ürün olarak diktim. Neredeyse sıfır maliyetle yetiştirdim sadece su giderim oldu. Ürünü yetiştirirken kimyasal hiçbir madde kullanmadım tamamen organik yetişti diyebilirim. 1370 rakımdaki ürünlerimizden bu yıl 1 ton, gelecek yıl ise 2 ton bekliyorum. Aronya meyvesinin alanını çoğaltmak istiyorum'' dedi.
Aronya'nın pek tanınmamasına rağmen 200 ile 250 TL arasında dalında alıcı bulduğunu ifade eden Serin, bu da bize büyük bir ekonomik getiri sağlıyor diye belirtti. Aronya'yı kuruttuğunu da belirten Serin, kurusunun 800 ile 1000 lira arasında alıcı bulduğunu kaydetti.
İlk hasadımız olmasına rağmen üründen ümitliyiz diyen Serin, aronya meyvesinin raf ömrü uzun olduğu için meyvenin 4-5 ay buzdolabında saklanabildiğini ve taze taze de tüketildiğini vurguladı.
Annesi Arzu Serin ise, 'aronya' meyvesinin çalı türü bitki olmasından dolayı çok kolay toplandığını söyledi. Serin, denemek amacı ile Aronya meyvesinden evde meyve suyu, marmelat ve pestilini yaptıklarını bunda da başarılı olduklarını vurguladı.
Serin, ''Üründen meyve suyu, marmelat ve pestil yaptık tuttu daha iyi olması için denemelere devam ediyoruz. Kendim vitamin hapları kullanıyordum bunu yedikten sonra kullanmaz oldum. Bu meyveyi yedikten sonra tokluk hissi verdiğinden vitamin haplarına gerek duymaz oldum. İnternetten araştırmasını yapıyorum ve çok faydasının olduğunu okuyorum. Bir de oğlumun atıl durumdaki ata toprağını değerlendirip masrafsız bitki yetiştirdiği içi teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.