Mersin Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Üniversitemizde öğrencilerimize dört çeşit yemek 14 TL'ye sunulurken, öğrencilerimizin kampüs içi ulaşımlarının hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde sağlanması için ücretsiz ring seferleri düzenleniyor" dedi.
'Öğrenci odaklı projeler hayata geçirildi'
Öğrenci odaklı bir üniversite olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Mersin Üniversitesi'nde öğrencilere dört çeşit yemek 14 TL'ye sunulurken, öğrencilerin kampüs içi ulaşımlarının hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde sağlanması için ücretsiz ring seferleri düzenlenmeye başlandı. Özellikle sınav haftalarında yoğunluğun yaşandığı kütüphanede 24 saat açık hale getirildi. Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar'ın öğrencileri kütüphanede ziyaretleri sonucunda tespit edilen eksiklikler hızla giderilirken bu kapsamda, kütüphanenin akşam saatlerinde kullanan öğrencilere ücretsiz simit, çay ve çorba ikramları da yapılıyor. Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Böylelikle öğrencilerimizin kütüphane hizmetlerinden daha iyi şekilde yararlanması sağlandı. İlaveten, Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrenci ve personelimizin en önemli ihtiyaçlarından birisi olan kafeterya ise yapımının tamamlanmasının ardından hizmete girdi. Çok yakında Yenişehir Kampüsümüzde de yeni bir kafeterya yapımı gerçekleştirilmesiyle personel ve öğrencilerimiz için önemli bir sosyal tesis daha üniversitemize kazandırılacak" dedi.
'Enerjisini üreterek, finansmanını da Dünya Bankası Projesi ile sağlayan ilk üniversite'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygulanan ve Dünya Bankasından finanse edilen 'Türkiye'de Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesine (KABEV)' kabul edilen ilk üniversite olan Mersin Üniversitesi kendi enerjisini üretecek ve yıllık yaklaşık 60 milyon TL tasarruf sağlayacak. Proje kapsamında Mersin Üniversitesi Hastanesi, Tıp Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi'in otoparklarına güneş enerjisi santralleri kurulduğunu belirten Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, "Santrallerden 3 megavat gücünde elektrik üretilecek ve üniversitemiz hastanesi yüzde 40 civarında elektrik faturasında tasarrufa gidecek. Bu tasarruf üniversitemizin aylık ödediği elektrik faturasında 5 milyon TL, yıllık ise 60 milyon TL civarında bir azalmayı sağlayacak. Üniversitemiz Hastanesi, Mimarlık Fakültesi ve Tıp Fakültesi'nin eskimiş olan mekanik ısıtma-soğutma ve aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi de yine bu proje dahilinde gerçekleştirildi. Böylece GES dışında da enerji tasarrufu sağlanmış
oldu. Bunun yanı sıra yine Dünya Bankası Finansmanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın gözetimiyle ikinci etap güneş enerjisi santrali projesi hazırlanarak projenin kabul alması sağlandı. Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi (KAYEP) ile Üniversitemiz Onkoloji Hastanesi otoparkı kapalı otopark haline getirilecek ve 1 megavat gücünde elektrik üretecek güneş enerjisi panelleri otoparkın üzeri ile kaplanacak. Üniversitemizin temiz enerji ve sıfır karbon emisyonu anlamında çevreci yaklaşımının da ortaya konulduğu proje ile enerjide dışa bağımlılığımız ve sistem yükü daha da azaltılarak devlet yararına tasarruf sağlanacak" diye konuştu.
'Hastanemizin fiziki ve teknik alt yapısını güçlendiriyoruz'
Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında önemi gittikçe artan, Mersin ve bölgemizin sağlık alanındaki büyük çapta yükünü çeken Mersin Üniversite Hastanesi'nde de hastaların daha hızlı ve kaliteli bir şekilde sağlık hizmeti alabilmesi için çalışmalar büyük bir ivmeyle devam ettiğini belirten Rektör Yaşar, "Üniversitemiz, şehrimizin artan sağlık hizmeti ihtiyacını karşılamak için yoğun bir çalışma içerisine girdi.
Bu kapsamda yapay zeka destekli son teknolojik özelliklere sahip 3 Tesla MR cihazı hastanemize kazandırılarak hizmet vermeye başladı. Yeni cihaz ile hastalıkların teşhis ve tetkikinde önemli ölçüde kolaylık sağlamasının yanında randevu süreleri de önemli ölçüde kısaldı. Ayrıca, 2024 yılı içerisinde yeni bir tomografi, mamografi, röntgen ve buna benzer birçok görüntüleme cihazı ile farklı alanlarda kullanılacak diğer teknik cihazlar da alım süreçlerinin tamamlanmasıyla hastanemizde hizmet vermeye başlayacak. Bu sayede üniversite hastanemizde yürütülen sağlık hizmetlerinin kalitesi daha da artarken hasta memnuniyeti de üst seviyelere çıkarılacak" şeklinde konuştu.
'Yeni bina yatırımları ile eğitim öğretim faaliyetlerimizin fiziki kalitesi yükseliyor'
Rektör Erol Yaşar, "Üniversitemizin yeni bina yatırımları da hız kesmeden devam ediyor. Devletimiz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da destekleriyle yapımı tamamlanan 12 bin 500 metrekarelik yeni binasında, 178 ünit kapasitesiyle hizmet vermeye başlayan Diş Hekimliği Hastanemiz, şehrimiz ve bölgemizin diş sağlığı alanındaki ihtiyacının büyük bir kısmını gideriyor. Lokal cerrahi ve diş hekimliği girişimleri uygulanabilen kliniklerimizin de yer aldığı diş hastanemizde günlük yaklaşık 500 hastaya hizmet veriliyor" dedi. Hayata geçirilen bir diğer önemli yatırım ise Denizcilik Fakültesi binamız olduğunu belirten Yaşar, "Ülkemizin en modern Denizcilik Fakültesi binası, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında öğrencileriyle buluşacak. 13 bin 850 metrekare kapalı, 7 bin 892 metrekare açık alana sahip yeni fakülte binamız devletimize yük olmadan Mersin Deniz Ticaret Odası ve üniversitemiz arasında imzalanan protokol gereği hibe yoluyla yapılarak, üniversitemize teslim edildi. Son olarak yatırım programına alınan ve Çiftlikköy Kampüsümüz içerisinde yer alacak 5 bin metrekarelik yeni İlahiyat Fakültesi binamızın ihalesinin bu yıl içinde tamamlanmasının ardından inşaatına başlanacak. Ayrıca, üniversitemiz proje ve yatırımlarla büyümenin yanında öğrenci memnuniyeti ve akademik başarı anlamında da önemli ölçüde yükseliş sağladı. Bu kapsamda Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından gerçekleştirilen ve öğrenci memnuniyetlerinin ölçüldüğü Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA-2024) raporunda üniversitemiz, 'Genel Memnuniyet Sıralaması' göstergesinde bir önceki yıla göre 10 basamak yükselerek tüm üniversiteler arasında 48. sırada, devlet üniversiteleri arasında ise yine bir önceki yıla göre 12 basamak yükselerek 27. sırada yer aldı. Üniversitemiz diğer gösterge kategorilerinde de üst sırada yer aldı" şeklinde konuştu.
Diğer taraftan dünya üniversitelerini 'Çevreye Duyarlılık, Enerji ve İklim Değişikliği, Atık, Ulaşım Yönetimi ve Sürdürülebilirlik' konularındaki kararlıkları yönünden ölçen ve değerlendiren 'UI GreenMetric World University Rankings-UI GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması' 2023 yılı sonuçları kapsamında, Türkiye Üniversiteleri arasında ise sıralamaya giren 98 üniversite içerisinde 31. sırada yer alarak önemli bir başarı elde ederken, dünyadaki üniversiteleri çeşitli faktörlere göre gözden geçirip puan vererek değerlendirmeye tabi tutan Center for World University Rankings (CWUR) sıralamasında, dünya üniversiteleri sıralamalarında da başarı elde eden üniversitemiz, Türkiye'deki 55 üniversite arasında yapılan değerlendirmede ise 15. sırada yer alma başarısını gösterdi" dedi. Rektör Yaşar, 'Eşitsizliklerin Azaltılması' alanında Dünya sıralamasında büyük başarı göstererek 201-300 bandında, 'Kaliteli Eğitim' alanında 301-400 bandında, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' ile 'Sanayi, İnovasyon ve Altyapı' alanlarında 401-600 bandında, 'İyi Sağlık ve Refah' alanında 801-1000 bandında yer aldı. Üniversitemizin her alanda gelişimini sürdürmesi için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.