Mersin Limonatası 'MERLİM' markasıyla Mersin'in Erdemli İlçesi'ne bağlı Tömük'teki üretim tesislerinde, difrizde iki yıl tüketim ömrü konsantre olarak üretilen Mersin Limonatası'nın tanıtım toplantısı Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlendi.
Bir hayali olduğunu ve 'Mersin Limonatası'nın kent markası olarak üretiminin sağlanması olduğunu belirten İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar, "Türkiye'nin en büyük limon üreticisi Mersin'in katma değer kazanarak 'Mersin Limonatası' markasıyla üretilmesinden mutluluk duydum. 8 yıl önce gazeteci refleksi kent aidiyeti duyarlılığı ile çıkış noktamız şuydu, Türkiye'de üretilen limonun 65'ini üreten nadide bir kent olan Mersin'in tıpkı Bursa'da olduğu gibi Mersin adıyla marka değer doğal bir limonatımız yok. Buradan hareket ederek geçen yıllar içerisinde kafa yormaya başladık. Bu işe zaman ayırmak gerektiğini düşündük. İlgili pek çok kesim ile görüştük. Daha sonra Sayın Servet Özkaya ile tanıştım. Servet Özkaya'nın destekleriyle Mersin limonatası 'MERLİM' üretilmeye başladı. İtalya'da olduğu gibi, limonun kent ekonomisine, kültürüne, ticaretine ve sosyal yaşamında marka değer kazanacağına olan inancım tamdır. Artık limonlar dallarda kalmayacak, limon üreticisine de büyük kazanç kapısı olacak. Emek veren herkese teşekkür ederim" dedi.
Üretimi gerçekleştiren iş insanı MEP Dönem Başkanı Servet Özkaya, "Biz de Fatih beyin bu çalışmalarını uzun zamandır takip ediyoruz. Daha önce yapmış olduğumuz işlerde limonata ve narenciye ürünlerinin doğal olarak ulusal ve uluslar arası alanlarda pazarlanıp tüketilmesi için önceki dönemlerde girişimlerde bulunmuştuk. Buradaki tecrübelerimizi ve pazar alanındaki bilgilerimizi Fatih beyle paylaşıp bunu katma değer ürünü haline getirip limonu, kabuğunu ve popülasyonuna yönelik arge çalışmaları neticesinde böyle bir ürün elde etmiş olduk. Ürün tamamen doğal bir ürün. İçinde pancar şekeri, limon suyundan elde ediliyor. Eksi 40 derecede dondurulduktan sonra eksi 18-20 derecede muhafaza ediliyor. Ürünün 2 yıl raf ömrü vardır. Çözüldükten sonra bir bölü dört oranında karıştırılarak limonatamızı içebilirsiniz. Tamamen doğal olup içinde katkı maddesi yoktur. Mersin Limonatası'nı üretmekten büyük mutluluk duyuyorum" dedi.
Kemal Kaçmaz ise, "Narenciyenin başkentinde hayata geçen böylesine güzel bir çalışmanın tanıtımındayız. Başta Fatih Alkar'ı ve Servet Özkaya arkadaşımızı kutluyorum. Bundan böyle yeni sezonda narenciyenin katma değer hale getirilerek bu ürünleri yeni pazarlarda bularak ihrac edeceğiz ve üreticinin emeğini daha çok almasını sağlayacağız ve gerekli her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ise, "Bölgemizde yetişen bir ürünün işlenerek meyve suyuna dönüştürülmesi ve raflarda yerini alması kente katma değer yaratacak bir gelişmedir. Bu narenciye sektörün yapılmış bir katkıdır. Süreci başlatan Fatih beye ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu.