Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP), 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunmayı planladığı East Med Hub 2 (EMH 2) projesi ile Mersin limanının kapasitesini 1 milyon TEU artırmayı hedefliyor. Dünyanın en büyük gemileri olan 400 metrelik gemilerin Mersin limanına yanaşmasına olanak sağlayacak proje, MIP tarafından 500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilecek. MIP tarafından geçtiğimiz yıl temelleri atılan Kapılar Projesi ile Mersin limanının çevresindeki trafik sorununun çözülmesi amaçlanırken kapasite artırımı için hayata geçirilecek East Med Hub 2 (EMH 2) Projesi'yle de hem Mersin'e hem de Türkiye'ye önemli ekonomik katkılar sağlanması hedefleniyor. Dünyanın en büyük gemilerinin Mersin limanına yanaşmasına olanak sağlayacak olan EMH 2 Projesi kapsamında, 2.6 milyon TEU olan liman kapasitesinin 2 yıl sonunda 1 milyon TEU ek kapasite yaratarak toplamda 3.6 milyon TEU olması planlanıyor. MIP'nin 500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçireceği EMH 2 Projesi'nde ayrıca 500'den fazla kişiye istihdam imkanı yaratılacak. Projenin 2025 yılının başında tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor.
ERKEN ÇIKIŞ TEŞVİĞİ
EMH 2 Projesi'nin Mersin limanının gelecek 5 yıl içerisindeki operasyon verimliliğini artıracağını söyleyen MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, "Mersin limanındaki operasyonları en verimli şekilde yürütmek için 7/24 hizmet anlayışı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz projeler ile her zaman bulunduğumuz bölgenin kalkınmasına ve Türkiye'nin ekonomisine katma değer sağlamaya odaklandık. EMH 2 projemizle de hem ekonomiye hem istihdama hem de Mersin Limanının dünya ticaretindeki stratejik konumuna katkı sağlayacağız. Dünyanın ilk 100 limanı içerisindeki pozisyonumuzu üst sıralara taşıyacağız" dedi. Singh ayrıca, bölgenin sahip olduğu potansiyelin büyük olduğunu, sanayileşme ve ticaretin her geçen gün geliştiğini ve kent için yapılacak tüm pozitif gelişmeleri MIP olarak desteklediklerini de belirtti. Mersin Limanı'nın operasyonel başarıları ve geleceğe yönelik projeler hakkında açıklamalarda bulunan MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, deprem öncesi ve sonrası dönemde yaşanan yoğunluklarla ilgili bilgiler paylaşarak, limanın operasyonel verimliliğini koruma ve geliştirme hedeflerini vurguladı. Depremin İskenderun Limanı'nı etkilemesi ve gemilerin Mersin Limanı'na yönlendirilmesi sonucunda beklenmedik bir yoğunluk yaşandığını belirten Kumar Singh, MIP'nin bu zorlu süreci en iyi şekilde yönettiğini ifade etti. Singh ayrıca, MIP'nin yoğunluğun artmasına rağmen operasyonları kesintisiz sürdürdüğünü ve bu süreçte EMH 2 projesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. Liman yoğunluğunu önlemek amacıyla alınan tedbirlerden bahseden Kumar Singh, ithalatçılara yönelik ek teşvik uygulamasının devreye girdiğini açıkladı. Buna göre, dolu ithalat konteynerlerinin limandan karayoluyla çıkış yapmaları halinde ilk 7 gün içerisinde kapı çıkışı yapmaları durumunda konteyner başına 25 dolar erken çıkış teşviği sağlanacağını belirtti.
Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Mersin Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Mersin Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.