Şaban Yılmaz bergamotı bir çay türü sandığını ama narenciye çeşiti olduğunu öğrendikten sonra bahçesine denemek için diktiğini ve bu yıl tahminin üzerinde ürün aldığını söyledi. Bergamot bitkisinin kokusu, aroması ve kozmatik sanayiinde kullanılması nedeniyle ön plana çıktığı gibi aynı zamanda kabuğunun rendelenerek çaya katılması, iç kabuğunun ise reçel yapımında kullanıldığı bildirildi. Bilenin aksine bergamot bir çay türü değil, narenciye çeşidi olduğu belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)' ne bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Turunçgil üzerine araştırma yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Yılmaz, Bergamot bitkisi hakkında enstitüye ait Bergamot parselinde gazetecilere bilgi verdi.
Bergamotın 16. Yüzyılda Çin'den getirilerek o dönemde İzmir'in Bergama ilçesine getirip çoğaltıldığını belirterek, Bergamot meyvesinin turunçgiller familyasından ve turunçgilin yetiştiği her alanda yetiştiğini söyledi. Ülkemizde özellikle Mersin, Adana, Hatay, Antalya ve Muğla bölgelerinde yetişiyor diyen Yılmaz, 4 metre boya kadar ulaşan Bergamot bitkisinin 150 kiloya kadar meyve verdiğini belirtti.
Bergamot bitkisinin yüksek miktarda C vitamini içermesi nedeni ile insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, ayrıca kokusu ve aromasından kaynaklı vitamin bileşenleriyle de hem kozmatik sanayiinde hem de insan sağlığına önemli etkisinin bulunduğunu vurguladı. Yılmaz, Bergamot bitkisinin çayın yanında yoğun olarak kozmatik sanayiinde çok kullanılan meyve türü olduğunu ifade etti.
Bergamotlı çaya da değinen Yılmaz, çay bitkisi tamamen tarlada yetişen bir bitki olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bergamot bitkisi turunçgilin yetiştiği bölgelerde yetişir ve boyu 4 metreye kadar ulaşır. Verim çağına geldiğinde yetiştiği bölgeye göre ortalama 100- 150 kilogram meyve verebiliyor. Kabuğu soyularak çaya atıldığında çaya ayrı bir rayiha vermesinden dolayı Bergamotlu çay deniliyor. Bergamotlu çay içildiğinde insana rahatlama veriyor. Öte yandan kabut içindeki beyaz bölgesinden ise reçel yapılıyor. Bergamot tadı olduğu gibi reçele yansıyor.''
Tarlasına deneme amaçlı Bergamot bitkisi diken Şaban Yılmaz ise Bergamot meyvesini bir arkadaşının tavsiyesi üzerine diktiğini belirtti. Turunçgil familyasından olan Bergamot bitkisinin tam olduğunda limon ve portakal meyvelerinden ayrı kabuğunun pütürlü olduğunu ve hoş bir kokuya sahip olduğunu söyledi. Kabuğunun soyularak çaya karıştırıldığında hoş bir kokuya sahip olduğunu içindeki beyaz bölümünün ise reçel yapımında kullanıldığını kaydetti.
8 yıl önce dikimini yaptığı Bergamot meyvesinin her birinin tanesi 1 kilo 200 gram arasında geldiğini belirten Yılmaz, "Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden bir tane denemek üzere satın alarak tarlama diktim meyvesini aldım ve verimi çok güzel. Bergamotı ben çay gibi bir ot bitkisi sanıyordum. Halbuki bildiğimin tam tersine turunçgil türünden bir bitki olduğunu gördüm. Şimdi çoğaltmayı düşünüyorum. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illerdeki lüks marteklerde kilosu 20 ile 40 lira arasında satılıyor. 8 yıl önce diktiğim ağaçtan yaklaşık 500 kiloya yakın ürün aldım. Çaya ayrı bir aroma veren Bergamot reçele de aynı tadı veriyor. Bu bitkinin çoğalması ve pazarının oluşması için tüm çiftçilerimize tavsiye ediyorum'' dedi.