Kıbrıs'ta çok geniş alanlarda üretilen ve tüketilen Gölevez'in orijinal adı "Kolokas olarak biliniyor, yumru bir sebze olan patatese çok benzeyen Gölevez. Hindistan ve Güney Asya ülkelerinin yerli bitkisi olarak biliniyor.
87 çeşidi bilinen ve az gölgeli veya güneşli yerlerde yetişen, suyu seven bir bitki olan Gölevez; Mersin'in Anamur, Bozyazı ve Antalya'nın Gazipaşa, Alanya ilçelerinde de yetişen ve yoğun tüketilen bir bitki olarak tezgahlarda yer alıyor.
Gölevez'in kanserojen maddeyi emme özelliği bulunuyor, Çiğken kalsiyum oksalat kristalleri içeren ve de keskin bir tadı olan Gölevez, suda pişirilirken bir salgı salgılıyor. Bu salgının önlenmesi için üzerine limon sıkılarak pişiriliyor. Kuru fasulye, nohutla yemeği yapılan veya patates yemeği gibi yapılabiliyor. Kış aylarının en gözde besinlerinden biri olan Gölevez ağırlığı 2 kiloya kadar ulaşılabiliyor ve Aralık ayından başlanarak kış boyunca hasat ediliyor.