Toroslar Kaymakamlığı, Mersin Üniversitesi, Toroslar Belediyesi ve Toroslar ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Toroslar' dan Akdeniz'e uzanan el'' Projesi kapsamında Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUYEM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene önderliğinde Alata sahilinde inceleme yapıldı.
Doğaseverlere bilgilendirme yapıldı, kumsala yumurta bırakan kaplumbağalar izlendi, yuvalar tek tek belirlendi, yuvaların bulunduğu alanlara uyarıcı levhalar asıldı, yuvalara yırtıcı hayvanların zarar vermemesi için koruyucu kafesler konuldu ardından da çevre temizliği yapıldı.
DEKUYEM Müdürü PROF. DR. Serap Ergene, havaların soğuk gitmesinden kaynaklı caretta carettaların üreme alanlarına 1 ay gecikmeli geldiğini söyledi. Ergene, Carettaların Mayıs ayı başından itibaren gelmesi gerekir iken 1 ay gecikmeli gelerek yumurta bırakmaya başladığını yumurta bırakma işleminin Eylül ayı sonlarına kadar süreceğini kaydetti.
Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahiline geçen yıl 285 deniz kaplumbağasının çıkarak yuvalama yaptığını belirten Ergene bu yıl bu rakamın 300'ü geçmesinin beklendiğini belirtti.
Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağaları ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Ergene, bu dönemin deniz kaplumbağalarının Mayıs-Eylül ayları arasında üreme dönemi olduğunu belirterek bu canların neslinin devam etmesi için yuvalardan çıkacak yavru kaplumbağaların korunması gerektiğini kaydetti. Mersin genelinde 4 bine yakın deniz kaplumbağasının üremek üzere sahillere çıkışın olmasının beklendiğinin tahmin edildiğini ifade eden Ergene, ''Sahillere atılan özellikle plastik atıklar deniz kaplumbağalarının yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Üreme alanlarında çevre temizliği yapılması bunun için önemli. Sahillerdeki plastikleri toplayarak yavru carettaların çıkış dönemi için hazırlık yapmaya çalışıyoruz'' dedi.
Bu tarihlerde yoğun çıkışların yaşanmasının ana sebebinin iklim şartlarından kaynaklandığını dile getiren Ergene, ''Mayıs ve Haziran ayları biraz soğuk gitti. Normalde mayıs ayında yapılması gereken çıkışlar havaların soğuk olmasından kaynaklı pek gerçekleşmedi. Havalar ısınmaya başladığından dolayı 1 ay gecikmeli olarak yoğun bir yuvalama görüyoruz.''
Mersin geneli için değerlendirmede bulunan Ergene şöyle konuştu, ''Kazanlı' da bin civarında, Davultepe'de 150-200 civarında, Alata'da 200 ile 300 arasında, Anamur'da ise binin üzerinde yuvalama olur. Mersin genelinde yani Kazanlı' dan Anamur'a kadar olan tüm üreme alanlarında 4 bine yakın çıkışın olacağı bekleniyor. Her yuvada ortalama 100 ile 150 yumurtanın olduğu bunlardan da yavru kaplumbağalardan yüzde 70'inin denizle buluşabiliyor. Yuvadan tam çıkış yapan yavru sayısının rakamını eylül ayı sonu gibi belirlenebilecek'' dedi.
Sabah erken saatlerinde Alata sahiline geldiklerini belirten doğa gönüllüsü Aynur Kara, anaç kaplumbağalarının sahile yumurta bırakmalarını izlediklerini belirterek, ''Deniz kaplumbağalarının yaşamı ve üremeleri hakkında bilgiler aldık ardından da yuvaların tespitini yaptık. Uyarı levhalarını çaktık, sürdürebilir yaşama destek için çevre temizliği yaptık'' diye konuştu. Doğa dostu Filiz Cenk ise, vatandaşların sahilleri ve çevreyi kirletmemelerini özellikle de üreme dönemi olmasından dolayı sahillere plastik atık bırakmamaları gerektiğini dile getirdi.