AK Parti, sağlık çalışanlarına karşı şiddeti önlemeye yönelik düzenleme başta olmak üzere toplum sağlığını yakından ilgilendiren pek çok düzenlemelerin yer aldığı 43 maddelik yasa teklifini dün TBMM Başkanlığı'na sundu. AK Parti'nin doktor milletvekillerinden Arife Polat Düzgün ve eczacı milletvekillerinden Mustafa Açıkgöz imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik içeriyor. Teklifte öne çıkan başlıklar şöyle:
İLAÇTA TEKEL KALKACAK
Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup da piyasada bulunmayan, başta kanser ilaçları olmak üzere ilaçlar sadece Türkiye Eczacılar Birliği üzerinden yurtdışından getirilebiliyordu. Yeni düzenleme ile artık bu tür ilaçlar TEB'in yanı sıra SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kurum ve kuruluşlar aracılığıyla da getirilecek.
Hastalıkları teşhis veya tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Medya üzerinden izinsiz sağlık ürünü pazarlayanlara 300 bin lira ceza geliyor.
Kanuna aykırı şekilde embriyo ve üreme hücresi bağışlayan, aşılayan, bulunduran, kullanan, saklayan ve nakledenlerle bunların alım ve satımını yapanlar, alım ve satımına aracılık edenler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Bakanlıktan izin almadan organ nakli ve üremeye yardımcı tedavi merkezi açılamayacak. Kanuna ve bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırı şekilde faaliyet gösteren sağlık kurum ve kuruluşlarının, fiilin niteliği ve tekerrürü halinde faaliyeti durdurulacak veya faaliyet izni iptal edilecek.
Eşlerden biri veya her ikisinden alınan üreme hücreleri ve bu hücrelerden elde edilen embriyonun, başka kişilere uygulanması yoluyla çocuk sahibi olmak ve taşıyıcı annelik yapmak yasak olacak.
Canlıdan organ nakli; alıcının en az iki yıldan beri evli olduğu eşi ile dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından yapılabilecek. Organ nakli gereken hastalığın evlilikten sonra teşhis edildiği durumlarda, eşlerin en az iki yıllık evli olması şartı aranmayacak. Organ nakli hizmeti sunan hastanelerin bulunduğu her ilde, Organ Nakli Değerlendirme Etik Komisyonu kurulacak.
Eczacı olmayanların, eczacı mesul müdür atayarak eczane açabileceği kuralı şirketler için de uygulanacak, böylece muvazaalı ortaklıklar ortadan kaldırılacak. Diplomalı eczacı olmak şartıyla, ortaklardan birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi şartı kaldırılacak.
SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET UYGULAYAN YANDI
Teklife göre, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların karakoldan serbest kalmasının da önüne geçilecek. Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanıp gerekli işlemler yapılarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilecek. Savcı adli işlemleri yerine getirecek. Bu suçların soruşturulmasında, kolluk tarafından müşteki, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri işyerlerinde alınacak.
TÜP BEBEĞE DESTEK YAŞI 40
Tüp bebek tedavisi için yaş sınırı 39'dan 40'a çıkarıldı. Bu tedavi uygulamaları, Bakanlıkça belirlenen tıbbi esaslar çerçevesinde yalnızca Bakanlıkça yetkilendirilmiş hekimler tarafından ve Bakanlıkça ruhsatlandırılan üremeye yardımcı tedavi uygulama merkezlerinde gerçekleştirilebilecek.
TÜTÜN ÜRÜNLERİNE REKLAM YASAĞI
Televizyonda tütün ürünlerinin reklamı yapılmayacak ve görüntülerine yer verilemeyecek. Tütün ürünleri kapalı dolaplarda, kişilerin ulaşamayacağı ve göremeyeceği şekilde satışa sunulacak. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri konulamayacak. Yasağa uymayan işletmeler, 5 bin TL'den 20 bin TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.