Kronik hastalıklar içerisinden herhangi birine sahip olan veya hamile olan vatandaşları ilgilendiren idari izin genelgesinin yayınlanması ile beraber Bakanlığının belirlediği kronik hastalar idari izinli sayılacak. İdari izinde olan, bu sürede görevlerini yerine getirmiş sayılacak. Bu açıklama sonrasında "Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kronik hastalıklar hangileri?" sorusu da yanıt aramaya başladı. Peki, kronik hastalar ne zaman işe başlayacak? Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kronik hastalıklar hangileri? İşte detaylar…
Coronavirüs tedbirleri kapsamında milyonlarca kamu personeli uzaktan ve esnek çalışma sistemine geçmişti. Geçtiğimiz günlerde açıklanan adımlarla birlikte kamu çalışanları 1 Haziran'da normal mesai yapmaya başlayacak. Peki kronik hastalar ne zaman işe başlayacak? İdari izinleri devam edecek mi? Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tarafından bir genelge yayınlandı.
İşte detaylar ve kronik hastalıkların listesi!
SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN BELİRLENEN KRONİK HASTALIKLAR HANGİLERİ?
Sağlık Uygulama Tebliğinin "3.2.5. Katılım Payı Alınmayacak Haller, Sağlık Hizmetleri ve Kişiler" başlıklı maddesinin 7 inci fıkrasında; "Sağlık raporu ile belgelendirilmesi şartıyla; Kurumca belirlenen kronik hastalıklarda, kişilerin bu hastalıkları ile ilgili branştaki ayaktan muayenelerinde SUT'un 3.2.1 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınmaz." hükmü yer almaktadır.
Konu hakkında Kuruma iletilen tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla;
1-Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı Alınmayacak Kronik Hastalıklar Listesinde yer alan tanılar için SUT'un "8. Sağlık Raporlarının Düzenlenmesi" başlıklı maddesi kapsamında düzenlenen sağlık raporları geçerli olacaktır.
Bu listede yer alan tanılarda geçerli olmak üzere ilgili branşa sağlık raporu ile başvurularda muayene katılım payı alınmayacaktır.
2-Güncellenmiş "Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı Alınmayacak Kronik Hastalıklar Listesi" ekte yer almaktadır.