Soru: Engelli maaşi ve normal emekli maaşı arasında farkı nedir? Ali Ayçiçek
Cevap: Para olarak soruyorsanız hiçbir fark yok. Aynı şekilde hesaplanıyor. Şartlar olarak soruyorsanız engelli olanlar daha erken emekli oluyor. Ancak daha az primle emekli oldukları için yüksek primlilere göre düşük maaş alabiliyorlar.
Soru: Ben kendi isteyim le işi bırakmak istiyorum. Tazminatımı nasıl alırım? Sigorta giriş tarihi 01.05.2000. Gün sayısı 4860. ESAT GÜR
Cevap: Kendi isteğiniz ile ayrılırsanız tazminat alamazsınız bazı haklı fesih şartları var tabi
Soru: Askerlik borçlanması yapmak istiyorum, 1988 yılında askere gittim. İşe girişim 1987. Borçlanma askerlik tarihine mi tekabül eder? Yoksa yatırdığım tarihe mi? Bana ne faydası olur? Yaşar Okutan
Cevap: Askerliği sigortadan sonra yaptığınız için yaşı geri çekmez. Dolayısıyla eğer prim eksiğiniz varsa askerlik borçlanması yapın yoksa boşuna para ödemeyin bir faydası olmaz.
Soru: Ben emekli memurum. Halen bir şirkette 18 yıldır çalışıyorum. Şirketim benim için destek primi yatırıyor. Artık çalışmak istemiyorum. Ben kıdem tazminati alabilir miyim? Bilgi verirseniz sevinirim. Mustafa Erol
Cevap: Kıdem tazminatı alınırken emekli ya da emekli olmayan çalışan ayrımı yapılmıyor. Herkes için aynı kurallar uygulanıyor. Dolayısıyla sizde kendi istek ve kusurunuz dışında işten çıkartılırsanız tazminat alırsınız. Kendiniz istifa ederseniz alamazsınız.
Soru: Şirket yetkilileri bizi mesleğimizle alakasız bir işte çalıştırabilir mi? Örneğin; elektrik mezunuyum, herhangi bir yerde inşaat işinde çalıştırmaya yetkisi var mı? Coşkun AKŞİT
Cevap: Şirket ile ilk işe girişte yaptığınız sözleşme önemli. Orada hangi pozisyon için anlaşmışsanız orada ya da benzer pozisyonlarda çalışırsınız. Sözleşmeye aykırı davranılırsa hem işveren için hem de işçi için haklı fesih ile ayrılma ve tazminat talep etme hakkı doğar.
Soru: Emekliyim. 10 seneden beri çalışıyorum. Çalıştığım iş yerinin tazminatını nasıl alırım? ANIL ÖZDEMİR
Cevap: Tazminat uygulamasında emekli emekli olmayan ayrımı yok. O yüzden kendi isteğiniz dışında çıkartılırsanız tazminatınızı alırsınız.
Soru: Annemle babam 2005'te boşandı ama babamla birlikte yaşamaya devam ettiler. 2010 yılında bizim ısrarımız üzerine yeniden evlendiler. Bu dönemde annem, dedemden kalan yetim aylığını aldı. Birkaç gün önce SGK'nın annem ve babam hakkında araştırma yaptığını ve 2005- 2010 yılları arasında, yani resmen boşanmış oldukları dönemde birlikte yaşayıp yaşamadıklarını araştırdığını öğrendik. Bu durum tespit edilirse annemin aldığı tüm aylıklar geri mi alınacak? (İSMİ SAKLI)
Cevap: Basına sıklıkla yansıdığı üzere SGK boşanan eş ve kız çocuklarının, boşandıktan sonra eski eşiyle birlikte yaşayıp yaşamadığını araştırmakta ve birlikte yaşamaya devam ettiği tespit edilenlerin aylıklarını kesmektedir.
Çünkü 5510 sayılı kanunun 56. maddesinde "eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınır." denilmektedir.
Yine kanunun 96. maddesine göre "kurumca gelir veya aylık almakta olanlara ve bunların hak sahiplerine fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen her türlü ödemeler, kasıtlı veya kusurlu davranışlarından doğmuşsa, tespit tarihinden geriye doğru en fazla on yıllık süre için, bu ödemelerin yapıldığı tarihlerden itibaren hesaplanacak olan kanunî faizi ile birlikte, ilgililerin kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hükümlere göre geri alınır." diğer taraftan 5510 sayılı kanunun yürürlük tarihi 01.10.2008'dir.
Bu tarihten önce yürürlükte olan 506 sayılı kanunda boşanan kişilerin birlikte yaşamaları halinde aylıklarının kesileceği ve ödenen aylıkların geri alınacağı konusunda bir hüküm bulunmuyordu. Diğer bir ifadeyle 01.10.2008 tarihinden önce SGK'nın boşanmalara ilişkin işlemlerinin yasal dayanağı yoktu.
5510 Sayılı kanun ile birlikte yasal dayanak oluşturulduğu için, boşanma tarihi ne olursa olsun, tespitler sonucu en fazla 01.10.2008 tarihinden sonrası için işlem yapılabilir.
Bu durumda, annenizden 01.10.2008'e kadar aldığı aylıklar geri istenemez, yalnızca 01.10.2008 sonrası aylıklar istenebilir. Ancak annenizin kasıtlı davranışından (boşandığı kişi ile birlikte yaşamaya devam etmesinden) doğan bu durumda, tespitin yapıldığı tarihten önceki en fazla 10 yıllık süre için aylığın geri alınmasının söz konusu olacağını hatırlatalım.
Soru: Merhaba iyi yayınlar diliyorum. Tavanı geçen sigorta primlerimi( tavanı aşan sigorta prim ödemelerim) geri alabilir miyim? ALPTUĞ BEY
Cevap: Prime esas kazanç üst tutarı brüt asgari ücretin 7.5 katından hesaplanıyor. Bunun üzerinde kazanç bildirip prim ödenemiyor. Eğer kazancınız bunun üzerinden bildirilmişse yineden bu kısım için prim alındığından fazla prim ödemeniz söz konusu değil. Fakat farklı işyerlerinde çalışıyorsanız iki ayrı yerden ödeme yapıldığında fazla ödeme olabiliyor. Burada fazla kısım için geri alma talebinde bulunabilirsiniz