SORU: Devlet memuru olarak görev yapmakta iken, görevden uzaklaştırılan personelin, ceza davasının zamanaşımı nedeniyle düşmesinden dolayı görevden uzaklaştırıldığı tarih ile göreve tekrar başlatıldığı tarih arasındaki maaş farkının ödenmesi mümkün mü? Ayrıntılar Sabah Memurlarda...
CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun; "Görevden uzaklaştırma" başlıklı 137 nci maddesinde, "Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir." hükmü, "Ceza kovuşturması sırasında görevden uzaklaştırma" başlıklı 140 ıncı maddesinde, "Haklarında mahkemelerce cezai kovuşturma yapılan Devlet memurları da 138 inci maddedeki yetkililer tarafından görevden uzaklaştırılabilirler." hükmü, "Görevden uzaklaştırılan veya görevinden uzak kalan memurların hak ve yükümlülüğü" başlıklı 141 inci maddesinde, "Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. 143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir." hükmü, "Memurun göreve tekrar başlatılması zorunlu olan haller" başlıklı 143 üncü maddesinde ise, "Soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce: a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler; b) Yargılamanın men'ine veya beraatine karar verilenler; c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar; ç) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmıyacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler; Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır." hükmü yer almaktadır. Diğer taraftan, zimmet suçu 657 sayılı Kanunun 48/A-5 maddesi kapsamında memuriyete engel bir suç niteliğinde olmakla birlikte ilgili personel hakkında zimmet suçu iddiasıyla açılan ceza davası zamanaşımı nedeniyle düştüğünden "hükümlü" kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
"Görevden uzakta geçen sürelerde aylıklardan kesilmiş olan kısımların ödenebilmesi için 657 sayılı Kanunun 143 üncü maddesindeki şartların gerçekleşmesi gerektiğinden, hakkında açılan ceza davası zamanaşımı nedeniyle düşen personele söz konusu ödemenin yapılamayacağı değerlendirilmektedir. "
Ayrıca konu hakkında mülga Devlet Personel Başkanlığının 25/1/2019 tarihli ve 31292642045.00-E.788 görüş yazısı da yer almaktadır.