Sabah memurlar sizlerden gelen soruları yanıtlıyor. Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanır? Emekli olup çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir mi?
Soru: Emekliyim. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek bir işyerinde çalışıyorum. İşyerinde kısa çalışma uygulaması başlayacak. Ben de yararlanabilir miyim?
Cevap: İş sözleşmesine istinaden bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmasını sürdüren emekliler, çalıştıkları bu süre içerisinde hem kendilerinden işsizlik sigortası primi kesilmemesi, hem de işsizlik ödeneğinden yararlanılabilmesi için herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık (emeklilik) aylığı alınmaması şartı olması nedeniyle, kendi istek ve iradeleri dışında işten çıkartılmış olsalar dahi kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamaktadırlar
Coronavirüsü ile mücadele kapsamında ekonomik tedbirler paketleri uygulamaya konulmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kısa çalışma ödeneği hakkında da bir paylaşımda bulundu. Kısa çalışma ödeneğinin başladığını duyuran Bakan Albayrak, "Ekonomik İstikrar Kalkanı ile firmalara maliyet ve istihdam desteği sağlamak için ilan ettiğimiz "Kısa çalışma desteği" başladı. Süreçten etkilenen tüm firmalarımız başvurabilir. Çalışanları koruyacak, firmalarımızı destekleyecek ve #BirlikteBaşaracağız" açıklamasını yapmıştı.
Kısa çalışma ödeneği nedir?
Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanacak? İşte milyonlarca işveren ve çalışanı ilgilendiren kısa çalışma ödeneği hakkında bilinmesi gerekenler.
Kısa çalışma ödeneği ile ilgili yapılması gerekenler İŞKUR üzerinden yapılacak. Yapılan düzenlemeler sonucunda işverenlerin ödenekten yararlanması da kolaylaştırıldı. İşveren isterse devletin ödediğinin üzerini tamamlayabilecek. Ayrıca yeni asgari ücret desteği ile birlikte asgari ücretli bir çalışanın 1825 lirasını devlet karşılayacak.
İŞTE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN DETAYLARI
Coronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerin başında gelen kısa çalışma ödeneğine başvurular 23 Mart'ta başlarken, yapılan düzenleme ile de ödenekten yararlanmanın şartları kolaylaştırıldı. Kısa çalışma ödeneği, işverenin haftalık çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltması, faaliyetini tamamen ya da en az dört hafta süreyle durdurması hallerinde devreye alınıyor.
Üçte bir oranında azaltması demek, 6 iş günü çalışmanın yapıldığı işyerinde 4 gün çalışma yapılmaması anlamına geliyor. Bu kapsamda da işçilere kısa çalışma ödeneği ödeniyor ve sağlık sigortası primleri karşılanıyor.
Bunların hepsi de İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Meclis Genel Kurulunda kabul edilen yasa tasarısı ile kısa çalışma ödeneğinin şartları da kolaylaştırıldı. İşverenlerin ödenekten yararlanması için öncelikle mevcut istihdamı koruması ve bu dönemde işçi çıkarmaması gerekiyor. Düne kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için çalışanın 4 ay çalışıyor ve en az 600 gün de prim ödemiş olması gerekiyordu.
Meclis'te kabul edilen yasa ile 600 gün şartı 450 güne, 120 gün şartı da 60 güne indirildi. Buna göre 2 ay çalışan ve 450 gün prim ödeyen çalışana kısa çalışma ödeneği ödenebilecek. Bu düzenleme de 30 Haziran 2020'e kadar geçerli olacak.