Windows Defender'ı iki kelimeyle yukarıda özetlemiştik, şimdi biraz detaya inelim. Geçmişte Microsoft AntiSpyware olarak bilinen bu program; Microsoft Windows'taki casus yazılımları tespit edip, kaldırmayı ve karantinaya almayı hedef edinen bir güvenlik programıdır. 2005' ten bu yana Windows 10 ve eski sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur ve Windows bunu kullanıcılarına ücretsiz olarak sunar.
Windows Defender Kapatma
Windows işletim sistemlerinde varsayılan olarak kuruludur demiştik. Peki gelelim Windows Defender kapatma, devre dışı bırakma, kaldırma nasıl yapılır gibi soruların cevaplarına.
Windows Defender'ı hem geçici hem kalıcı şekilde kapatmak mümkündür. Ancak bu programı kapatırsanız bilgisayarınızın güvenlik tehditlerine açık hale geleceğini ve daha gelişmiş bir anti virüs programı yüklemeyi düşünmüyorsanız siber saldırılara karşı savunmasız olacağınızı unutmayın. Windows Defender'ı ayarlardan kapatırsanız sadece geçici olarak kapatmış olursunuz. Bir sonraki açılıp kapanmaya kadar Windows Defender'ı kapalı tutmuş olursunuz ancak yeniden başlatıldığında tekrar aktif hale gelir. Windows Defenderı kapatmak istiyorsanız şu adımları izlemelisiniz: Ayarlar>Güncelleştirme ve Güvenlik>Windows Güvenlik>Virüs ve Tehdit Koruması>Virüs ve Tehdit Koruması Ayarları>Windows Defender, karşınıza çıkan ekranda yer alan gerçek zamanlı koruma modunu kapalı butonuna basarak değiştirebilirsiniz. Siz tersi bir komut verene kadar Windows Defender'ın kalıcı şekilde kapalı kalmasını istiyorsanız yani devre dışı bırakmak istiyorsanız ise şu adımları izlemelisiniz:
Windows Defender Açma
Windows Defender'ı kapatmayı öğrendik, şimdi de ileride tekrar aktifleştirmek isterseniz bunu nasıl yapacağınızı anlatalım. Şu adımları izlemeniz sorununuza çözüm olabilecektir:
Windows Defender programı bilgisayarınızda tekrar kalıcı bir şekilde aktif hale gelecektir.
Windows Defender'ın yeterli olup olmadığı oluşturulduğu tarihten bu yana hala tartışma konusudur. Son birkaç yılda yaptığı iyileştirmelerle taraftarlarının sayısını arttırsa da hala yetersiz olduğunu düşünen insanları görmek mümkündür. İşletim sistemine gömülü gelmesi, ücretsiz ve reklamsız olması, arka planda dosyaları tarayıp müdahale etmesi, bulut tabanlı korumaya sahip olması, diğer antivirüs programlarla birlikte çalışabilmesi gibi özellikleri Windows Defender'ı daha cazip hale getirmektedir. Herkes için olmasa da Windows kullanıcıların büyük bir bölümü için Windows Defender'ın yeterli olduğunu söylemek gayet mümkündür. Nisan 2016'da yapılan testlerde Windows Defender, %99,8 zararlı yazılımları tespit etme oranına ulaşmıştır. Günümüzde de ücretsiz anti virüs programlar arasında liderliği ele geçirmiş gözükmektedir.
Windows Defender Açılmıyor
Windows Defender açılmıyor, "Bu uygulama grup ilkesi tarafından devre dışı bırakıldı. " uyarısı veriyorsa şu komutları takip edebilirsiniz: Birinci adımda "HKEY_LOCAL_MACHINE" klasörü >"Software" klasörü>"Microsoft" klasörü>"Windows Defender" klasörünü bulun, ardından sağ tarafta açılan ekrandan "DisableAntiSpyware" dosyasını silin. İkinci adımda ise Windows Defender' çift tıklayarak sol taraftan "Real-Time Protection" klasörünü bulun ve açın, sağ tarafta açılan ekranda "DisableRealTimeMonitorin" dosyasını silin. Üçüncü adım olarak da "HKEY_LOCAL_MACHINE" klasörü>"Software" klasörü>"Policies" klasörü>"Microsoft" klasörü>"Windows Defender" klasörüne gidin ve sağda çıkan ekrandan "DisableAntiSpyware" dosyasını silin ya da değerini 1'den 0'a çevirin (ikisi de aynı sonucu verir). Son olarak da bilgisayarınızı yeniden başlatarak sorunuzu çözmüş olacaksınız.