Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin detaylarına ilişkin SABAH'a açıklamalarda bulundu. AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve yaklaşık 40 maddeden oluşan kanun teklifi ile ilgili detayları aktaran Güler, kanun teklifiyle Basın Kanunu içerisinde yer almayan internet haber sitesi kavramının getirildiğini söyledi. Güler, internet haber sitelerinde görev yapan basın mensuplarına da basın kartı verilebilmesinin şartları ve koşularının ortaya çıktığını kaydetti. Güler, internet haber sitesi kavramının Basın Kanunu'nda yer almadığını kaydederek, "Çevremizde yazılı basınla irtibatlı internet haber sitesi olarak aynı ismi taşıyan birçok bu mahiyette medya kuruluşu olabilir ancak bunların hukuki altyapısıyla ilgili bir eksiklik vardı. Bunu tamamlıyoruz" dedi. Diğer yandan resmi ilanlar ile kamu kurum kuruluşlarına ait reklamların, internet haber sitelerinde de ilan edilebilmesi ile ilgili de bir düzenleme içinde bir maddenin yer aldığını ifade eden Güler, "İnternet haber sitesi kavramı hayatımızda vardı ama artık kanunlarımızda da tarif edilen, şartları oluşturulan kurumsal bir mecra haline gelmiş olacak" dedi.
MUHALEFET İTİRAZ EDİYOR
Muhalefetin 29. maddeye itiraz ettiğini kaydeden Güler, "Sosyal medya mecralarında, internet haber sitelerinde, yazılı veya görsel medyada müstakil bir suç tipi olarak toplumda infial uyandıran, kargaşaya sebebiyet veren, kamu düzenini bozan, herhangi bir yalan bilginin yayılmasına sebebiyet veren kişiler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülebilecek bir düzenleme getiriyoruz. Muhalefet bunu 'özgürlük alanına müdahale', 'düşünce ve ifade hürriyetini kısıtlama' gibi kavramlarla eleştiriyor. Ancak bilinmelidir ki, dünyanın gelişmiş bütün demokrasilerinde kamu düzenini bozan herhangi bir eylemin, kargaşaya, infiale, kamu otoritesini zafiyete uğratacak her türlü eylemin cezalandırıldığını görüyoruz" dedi.
HABER AMACI DIŞINA ÇIKANLAR CEZALANDIRILACAK
Bir gazetecinin serbest bir alanda faaliyet göstermediğini, basın ilke ve ahlak kurallarının olduğuna dikkat çeken Güler, "Basın Kanunu'nda haber amaçlı verdiğiniz bir olay onun tahdididir zaten. Sizin basın mensubu olarak bir haberin veriliş şekliyle uygun bir şeyi verdiğinizde onun koruma alanında yer alıyorsunuz. Haber amaçlı bu tür bir bilgilendirme de o koruma alanında yer alıyorsunuz. Meslek kurallarının dışına çıkarak farklı niyetler ve farklı eylemlerde bulunuyorsanız bunun cezalandırması elbette var. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmak üzere soruşturma açılıyor" ifadelerini kullandı.
TERÖR ÖRGÜTLERİYLE BAĞLANTILI GAZETECİ GÖRÜNÜMLÜ KİŞİLER VAR
Yurt dışında terör örgütleriyle bağlantılı gazeteci görünümlü kişilerin olduğunu vurgulayan Güler, "Bunlar şuanda cezaevindeler. Bunların faaliyetleri gazetecilik değildi ki. Bunların faaliyetleri haber verme faaliyeti değildi. Bunların faaliyeti tamamen örgüt faaliyeti çerçevesinde emir ve talimatları uygun olarak örgüt üyeleri arasında haberleşme, haber sağlama, haber aktarma, onlara lojistik destek verme, onların lehine olarak yalan haber, uydurma, bilgi yayma. Eylemleri bu. Dolayısıyla terör yapılanması içerisinde konumlanmış birilerinin gazetecilik kisvesine bürünerek 'biz gazetecilik yapıyoruz' gibi bir ifade geçersizdir" diye konuştu.
YALAN ÜZERİNDEN SİYASET MUHALEFETİN VAZGEÇİLMEZ DAVRANIŞI OLDU
Muhalefetin kargaşa yaratmak, yalan üzerinden kamuoyunu etkilemek gibi vazgeçilmez bir davranış edindiğini söyleyen Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Özellikle son günlerde yaşadığımız muhalefet tarafından paylaşılan bilgi, belge, haberin; yalan, uydurma olduğu, belli merkezlerden hazırlandığı ortaya çıktı. Tabi bu bir planlama, bir ajans çalışması. Muhalefete yüklenen bir görev var. Ajansın hazırladığı her türlü yalan, uydurma, sahte delillerle bunlar kamuoyu oluşturacaktı. Bu ortaya çıktığı için biraz hayıflanıyorlar ve itiraz ediyorlar."
GAZETECİ OLMANIZ SİZE KORUMA DUVARI OLUŞTURMAZ
Basın meslek ilkelerine riayet edilmesi halinde hiçbir faaliyetin soruşturma konusu olmayacağını kaydeden Güler, "Basın meslek ilkeleri nedir? O belgenin gerçekliği hususunda gerekli araştırma yaptı mı yapmadı mı? Yoksa doğrudan onun bir parçası olarak kurgunun, ajans faaliyetinin, yalanın bir parçası olarak mı görev yaptı. Bunun ayrımının yapılması gerekiyor. Basın meslek ilkelerine riayet edilmiş, sadece haber amaçlı paylaşılmış ise onun herhangi bir soruşturması söz konusu olamaz. Ama bilinçli olarak o yalan üretiminin de bir parçası halinde olmuş olabilirsiniz. Sizin gazeteci sıfatlı olmanız sizi bu suçu işlediğinizde size bir koruma duvarı oluşturmaz. Kendi meslek kuralları çerçevesinde yaptığınız hiçbir faaliyetin soruşturma konusu olamaz. Ama bunun dışına çıkarak, arkasından dolanarak yalanın, toplumda huzursuzluğun, kamu düzeninin bozulmasının amaçlandığı bir eylemin parçası olarak kendinizi konumlandırırsanız bu konuda da gerekli cumhuriyet başsavcılıkları soruşturma yapabileceklerdir" dedi.