Formda bir görünümde, fit bir vücutta olmayı herkes ister, bu yüzden kilo fazlalıkları olan kişiler diyet listelerine başvuruyor. Ancak uzman kontrolünde yapılmayan diyetler insan metabolizmasında onarılamayacak hasarlar oluşturabiliyor. Diyete başlayacak vatandaşlar ise bu hatalara tedbir almak için metabolizma yavaşlatan hataları araştırıyor. Peki, Metabolizma nedir? Diyet yaparken metabolizma yavaşlatan hatalar nelerdir? Metabolima yavaşlatan hatalarla ilgili tüm bilgileri sizler için derlediğim haberimizde bulabilirsiniz…
METABOLİZMA NEDİR?
İşte detaylar;
İnsan vücudunun yaşamsal fonksiyonlarına destek olmak için, tükettiği besinlerin hücreler tarafından yakılması anlamına gelir. Metabolizma vücudun alınan kaloriyi enerjiye dönüştürmesidir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Metabolizmanın yavaş çalışmakta ise bu durum kilo almanıza sebep olur. Metabolizmanızı yavaşlatacak hareketlerden ve yiyeceklerden uzak durmalısınız.
METABOLİZMA NEDEN YAVAŞLAR?
Genellikle yanlış diyet uygulamaları sonucunda metabolizmamızın zayıflamasına sebep oluyoruz. Bu yanlışlar kilo vermemizi engellemekle birlikte vücudun kilo almaya yatkınlığını arttırıyor.
METABOLİZMANIN YAVAŞLAMASINA SEBEP OLAN HATALAR NELER?
1.Az kalorili besinler tüketmek.
Bu durum metabolizmanın yüksek oranda yavaşlamasına sebep olur. Kilo vermek için kaloriyi azaltmak gerekir ancak vücudun gün içerisinde alması gereken kalori miktarından çok daha fazla düşürmek vücudun kıtlığa girdiğini düşünmesine sebep olur. Sonuç olarak da metabolizma yavaşlar.
2.Protein tüketimini azaltmak.
Sağlıklı bir beslenme için vücudun yeterli oranda proteine sahip olması çok önemlidir. Daha tok hissetmek ve daha fazla kalori yakmak için yüksek proteinli besinler tüketmeliyiz. Sindirimden sonra artan metabolizma hızı besinlerin termik etkisi olarak adlandırılır. Protein termik etkisi karbonhidrat ve yağdan daha fazladır. Karbonhidrat ve yağ tüketimine göre protein tüketimi metabolizmayı %20-30 oranında daha fazla arttırır. Bunun yanında karbonhidrat %5-10, yağ ise %3 ya da daha az oranda termik etkisi bulunmalıdır.
3.Hareketsiz yaşamak.
Günü hareketsiz geçirmek gün içerisinde yakılan kalorinin azalmasına bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Oturmayı azaltarak genel aktivetelerinizi çoğaltın. "Spor yaptım şimdi hiçbir şey yememeliyim" mantığı da doğru bir mantık değildir. 10-15 gram protein ve 15 gram karbonhidrattan oluşan bir atıştırmalıkla metabolizmanıza katkı sağlamalısınız.
4.Düzensiz uyku
Uykunun sağlıklı ve düzenli bir hayat için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Erken kalkıp erken uyumak vücut direncini zindeliği arttırır ve metabolizma hızını düzene sokar. Her gün erken uyanıp hafta sonları geç saatte uyanmak kanda ki dengeyi bozabilir bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilir.
5.Az su içmek
Zayıflamanın en temel ilkelerinden biri bol su içmektir. Az içilen su metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur bu da vücudunuzdaki enerjinin sindirimi, kas kontraksiyonu ve vücut atıklarının giderilmesi gibi işlemlerin sağlanmasını engeller.
6.Şekerli içecekler tüketmek
Şekerli içecekler tüketmek vücudumuz için yapacağımız en kötü şeylerden biridir. Asitli ve şekerli içeceklerin tüketiminin fazla olması diyabet, insülin direnci ve obezite gibi çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Yüksek miktarda şeker içeren içeceklerin tüketilmesi metabolizma hızını düşürür.
7.Zayıflama ilaçları kullanmak
Zayıflama amacı ile bu tür ilaçlardan hayatının herhangi bir döneminde kullanmış kimselerin ileri ki dönemlerde yeniden kilo aldıkları ve bu kilolardan kurtulma çabası verirken eskiye göre daha da fazla zorlandığı görülmektedir. Zayıflama ilacı gibi kilo kaybettirme ihtimali olan ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması ve sağlık açısından risklerinin rutin testlerle takip edilmesi gerekmektedir.
METABOLİZMA HIZI NASIL HESAPLANIR?
Bazal metabolizma hızınızı hesaplamanız için en çok kullanılan Harris-Benedict Denklemini aşağıda bulabilirsiniz.
Erkekler= 66 + ( 13.7 x Kilogram olarak ağırlık) + ( 5 x santimetre olarak boy ) – ( 6.8 x yaş )
Kadınlar= 655 + ( 9.6 x Kilogram olarak ağırlık) + ( 1.7 x santimetre olarak boy ) – ( 4.7 x yaş)
METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN YOLLARI NELER?
Bazı insanların metabolizmaları hızlıdır. Bu da fazla yemek yeseler bile kilo almamalarını sağlar. Vücutları gıdayı öyle hızlı bir şekilde metabolize eder ki kilo almayı düşünmeden yemek yemeye devam ederler. Ancak kilo almıyor olmaları sağlıklı bir bünyeye sahip olduklarını göstermez. Hayatımızın her döneminde tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekir sağlık ve kaliteli bir yaşam için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Metabolizmanın hızlanması için aşırı yemek yemekten kaçınılması gerekir. Düzenli bir spor, iyi bir uyku düzeni, dengeli beslenme ve çok su tüketmek metabolizmanızın hızını yükseltecektir. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durulması gerekir. Uzun süreli aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır. Düzenli bir beslenme programı hazırlayın ve bu programa mutlaka uyum gösterin. Sabah erken kalkmak metabolizmayı hızlandırır mümkün oldukça erken kalkmaya gayret gösterin. Sabahları yeşil çay ve tük kahvesi gibi doğal kafein içeren içecekler tüketilmesi tavsiye edilir.