Ekranların sevilen dizisi Masumlar Apartmanı'nda Han karakterini canlandıran Birkan Sokullu sosyal medyanın gündeminden düşmüyor. Dizide hayat verdiği Han karakterinin akşamları çöp toplaması izleyenleri şaşkına çeviriyor. Bir şirketin CEO'su olan Han'ın geceleri çıkıp çöp toplaması ile ilgili detaylar araştırılıyor. Peki Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı ne? Masumlar Apartmanı dizisinde Birkan Sokullu'nun canlandırdığı Han neden çöp topluyor?
TRT1 ekranlarında yayınlanan Masumlar Apartmanı yeni bölüm bu akşam izleyicisiyle buluşacak. Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı her yeni bölüm öncesi internette araştırılıyor. Dispozofobi genellikle herhangi bir değeri olmayan sağlıklı ve eski eşyaları atmayıp biriktirme hastalığı olarak ifade edilmektedir.
Üç kız kardeşi ve hasta babasıyla yaşayan Han, kendi hayallerinden tamamen vazgeçmiş biridir. Yaşamı takıntılarla dolu ablaları ve işi arasında mekik dokuyarak bu aileyi ayakta tutmaya çalışan Han'ın İnci ile tanışması onun için bir dönüm noktası olur.
Han'ın gece kağıt-çöp toplamaya çıktığı sahneler yer aldı. hastalığı dispozofobidir.
DİSPOZOFOBİ NEDİR?
Dispozofobi, kompulsif biriktirme hastalığı, istifçilik olarak da geçiyor. Bu hastalık; değersiz, sağlıksız, kullanılmayan tüm eşyaların biriktirilmesi ve atılamaması durumuna denir.
Dispozofobi, kişi için önemli olan hiçbir şeyi atamama ve biriktirme hastalığıdır. "İstifçilik" olarak da adlandırılan bu hastalık, değersiz, sağlıksız, kullanılmayan tüm eşyaların biriktirilmesi ve atılamaması durumuna deniliyor. Dizpozofobiye sahip olan kişiler bazı eşyalarını ileride lazım olabilir düşüncesiyle saklıyor. Dispozofobi hastaları eski dergiler, plastik kaplar, giysiler, önemsiz e-postalar, faturalar, not tutulmuş ya da liste yapılmış kâğıtlar gibi gereksiz birçok şeyi biriktirir.
Her şeyi biriktirme eğilimi
Topladıkları eşyaları birisi atmaya kalktığı zaman aşırı tepki gösterme ve kriz geçirme
Sosyal hayatta gözlenen davranış bozuklukları
Bütün evlerinin eşyalarla dolu olması
Eşya biriktirme durumu, hem kişiyi hem de çevresindeki insanları olumsuz etkiliyorsa, uzmandan yardım alınması gerekiyor. Biriktirme hastalığı olan kişiler genellikle kendi başlarına tedaviye başvurmazlar. Yaptıkları şeyin bir hastalık olduğunun farkında değillerdir. Bu nedenle konuşma yoluyla ikna ederek psikolojik destek alınmasını sağlamak gerekiyor. Henüz bu hastalık için bir ilaç bulunmasa da psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapilerle tedavi mümkün.