Orijinal adı Saniye Gülden Göktürk olan sanatçı Gülden Karaböcek bu akşam İbo Show konukları arasında yerini alacak. Ablası Neşe Karaböcek gibi sanatçı olan isim yıllardır ablası ile olan küslüğüyle biliniyor. Neşe Karaböcek sanat hayatına 5 yaşında rol aldığı piyeslerle başladığı bilinirken kardeşi ise arabesk ve fantezi müziğin ünlü isimlerinden biridir. Peki; Gülden Karaböcek kimdir? İşte Neşe Karaböcek ile Gülden Karaböcek küslüğünün nedeni…
6 Şubat 2021 bu akşam İbo Show konukları arasında Gülden Karaböcek ismi de yer alacak. Bilindiği üzere bir dönemin ünlü isimlerinden olan arabesk ve fantezi sanatçısı ablası Neşe Karaböcek küslüğü ile biliniyor…
GÜLDEN KARABÖCEK VE NEŞE KARABÖCEK NEDEN KÜS?
Bir zamanların efsane sanatçıları Neşe ve Gülden Karaböcek'in şöhret yollarında yaşadıkları, "Anlatsam film olur" dedikleri türden bir hikaye...
Neşe Karaböcek sanat hayatına 5 yaşında rol aldığı bir piyesle başlıyor. Gerçek soyadı Göktürk ancak piyesin adı olan Karaböcek, zamanla kendisinin lakabına, sonra da soyadına dönüşüyor. Oyunculuk kariyerini geride bırakıp ses sanatçılığına başlayan Neşe Karaböcek, Altın Plak gibi en prestijli ödülleri kazandı. Albümleri uzun süre yok sattı.
Yapımcısı Atilla Alpsakarya ile evlenen Neşe Karaböcek, Unkapanı'nda ortalama bir plak şirketi sahibi olan eşini, kazandırdıklarıyla Elenor Plak gibi ülkenin en büyük plakçılarından birinin sahibi yaptı. Evlilikleri acısıyla tatlısıyla 1974 yılına kadar sürdü.
Tam bu sıralarda Neşe Karaböcek'in küçük kardeşi Gülden Göktürk, müzik piyasasına adım atmaya çalışıyordu. 18 yaşından küçük bir genç kız olan Gülden'e elini eniştesi uzattı.
Gülden Karaböcek 1975 yılında ablası Neşe Karaböcek'in eski eşi, Elenor Plak Şirketi'nin sahibi Atilla Alpsakarya ile evlendi. Bu evlilik uzun süre magazinin gündeminde kaldı. Çift Temmuz 1974'te boşandılar.
Kendisini çocukluktan beri yetiştirdiğini, analık babalık ettiğini söyleyen Neşe Karaböcek, onu ömür boyu affetmeyeceğini söylese de ikili birkaç kere barıştı, yeniden araları bozuldu.
NEŞE KARABÖCEK KİMDİR?
Gerçek adı Neşecan Göktürk olan sanatçı, 1 Nisan 1947 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Henüz 5 yaşında "Karaböcek" piyesinde oynarken İsmet İnönü'den, Karaböcek soyadını alan "Orta Şark'ın Altın Bülbülü" unvanlı sanatçı, babasının demiryollarındaki görevi nedeniyle İstanbul' da doğdu. Henüz 2,5 yaşındayken babasının tayininin Ankara' ya çıkması nedeniyle başkente taşıdı.
İlk evliliğini ünlü yapımcı ve müzisyen Atilla Alpsakarya ile yaptı. Bu evlilikten "Alper" adını verdiği bir oğlu dünyaya geldi. Atilla Alpsakarya'nın 1974'te Neşe Karaböcek'ten ayrılıp baldızı Gülden Karaböcek'le evlenmesi uzun süre magazin basınını meşgul etti.
Neşe Karaböcek 1975 tarihinde gazeteci Tevfik Yener ile evlendi. Bu evlilikten de "Hasan" adını verdiği bir oğlu daha dünyaya geldi.
Çok sayıda 45'lik plak, LP ve kaset/CD dolduran sanatçı, bunların yanında 11 sinema filminin başrolünde oynamıştır. İlk büyük çıkışını 1968 yılında "Artık Sevmeyeceğim" adlı 45'liği ile yakalamıştır.
1968-1980 arasındaki 12 yıl boyunca çeşitli plak şirketlerinden 16 adet altın plak, 1 platin plak, 1 altın bülbül (5 altın 45'lik yerine verilmiştir) ve 2 altın kaset ödülü almıştır.
GÜLDEN KARABÖCEK KİMDİR?
Arabesk ve fantezi müziğin ilk isimlerinden olup müzik kariyeri boyunca pek çok tarzı denemiş ancak asıl ününü fantezi şeklinde tanımlanan kendine özgü arabesk şarkılarından kazanmıştır. Orijinal adı Saniye Gülden Göktürk olan sanatçı, ilk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra, Ankara Radyosu'nda Yaşar Aydaş'tan şan, nota ve solfej eğitimi aldı. Ankara'dan ailesi ile birlikte İstanbul'a gelerek ilk plağını 14-15 yaşlarında Pathé adlı firma hesabına doldurdu:
"Yazılanlar Gelir Başa & Garip Kaldım" 45'liği. Bu plakta Karaböcek'e ünlü sanatçı Orhan Gencebay bağlamasıyla eşlik etti. İlk iki plağını Gülden Göktürk adıyla çıkartan sanatçı, yaşadığı aile içi gerilim sebebiyle dönemin ünlü starı ablası Neşe Karaböcek'in takma soyadını 1972 yılında mahkeme kanalı ile alarak resmileştirdi.
70'li yıllarda Anadolu Pop Folk olarak adlandırılan türküler seslendiren Gülden Karaböcek, o dönem ayrıca "Yaralı Kalp", "Anca Beraber Kanca Beraber", "Taka Taka", "Dur Bırakma Beni" gibi aranjmanları başarıyla seslendirdi. "Non Ce N'est Pas Fini" nin Türkçe sözlüsü Dur Bırakma Beni[2] adlı şarkıda Gülden Karaböcek'e vokalde Nilüfer ve Füsun Önal eşlik eder. Gülden Karaböcek, o dönem Onno Tunç, Norayr Demirci, Esin Engin, Süheyl Denizci Orkestrası gibi başarılı müzisyenlerle birlikte çalıştı.
Gülden Karaböcek, 70'li yılların ilk yarısında Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif, Neşet Ertaş, Aşık Nesimi Çimen, Aşık Mevlüt İhsani gibi ozanların eserlerini başarıyla seslendirir. Arif Sağ, Selahattin Bölük, Yücel Paşmakçı, Bedir Çağlayan gibi Türk Halk Müziği'nin duayenleriye çalışan Gülden Karaböcek bu dönemde Aşık Veysel'den "Derdimi Dökersem Derin Dereye", Aşık Mahzuni Şerif'ten "Mehmet Emmi", "Dumanlı Dumanlı", "Nem Kaldı", "Dokunma Keyfine Yalan Dünyanın", "İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım ve "Yalancısın", Sabahattin Ali'den "Aldırma Gönül", Ali Ercan'dan "Adaletin Bu mu Dünya", Neşet Ertaş'tan "Gönül Dağı" ve "Sarmaşık Güllere Dolandım", Aşık Mevlüt İhsani'den "Oy Beni Beni" ve "Oy Bende Yare Bende", Selahattin Bölük'ten "Gel Bari Bari", Pir Sultan Abdal'dan "Dostum Dostum", Aşık Ali İzzet Özkan'dan "Şu Sazıma Bir Düzen Ver" gibi eserleri seslendirdi.