Haftanın her günü oynanan Hadi yarışmasında 12.30 öğlen yarışması için ipucu sorusu duyuruldu. 'Kaynatılıp kuruduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğdaya ne denir?' ipucu sorusunun paylaşılması ile beraber vatandaşlar da bu sorunun cevabını araştırmaya başladı. Hazırladığımız haberimizde, kırılan buğdaya ne denildiğinin cevabını verirken buğdayın evrelerine de değindik. Peki, Kaynatılıp kuruduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğdaya ne denir?
Haberimizin detaylarından 2 Kasım saat 12.30 Hadi ipucu sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.
Soru: Kaynatılıp kuruduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğdaya ne denir?
Cevap: BULGUR
BUĞDAY 5 EVREDEN OLUŞUYOR
Temizleme, kaynatma, kurutma, kırılma-öğütme ve eleme-paketleme olmak üzere 5 evreden oluşmaktadır. Bulgur; sırasıyla aşağıdaki süreçlerden geçerek yapılmaktadır.
Temizleme: Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır.
Kaynatma: Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
Kurutma: Kaynatılan bulgur bir sonraki süreçte kurutulur. Günümüzde modern metotlarla yapılan kurutma işlemi kurutma kuleleri olarak adlandırılan paslanmaz çelikten yapılmış dev kulelerde gerçekleştirilir.
Kırılma-Öğütme: Kurutmadan sonraki süreçte, kurutulan buğday öğütülür. Taş değirmenlerde günümüze uyarlanmış modern metotlarla işlem gerçekleşir.
Eleme: Bulgur farklı boylara göre ayrılır. Bulgur, hepimizin bildiği üzere pilavlarda kullandığımız pilavlık bulgur, kısırda kullandığımız köftelik bulgur gibi irili ufaklı boylardadır.
Paketleme: Son olarak kırılan bulgur, farklı boylara göre ayrıldıktan sonra paketlenir.