Almanlar'ın bira festivali, Meksikalılar'ın tekila şenliği varsa, bizim neden bir rakı festivalimiz yok? İşte, 27 bin rakıseveri aynı platformda buluşturan www.buyukkeyif. com sitesinin yaratıcıları, beş yıl önce bu duruma el koyarak, Aralık ayının ilk haftasını Dünya Rakı Haftası ilan etti. Türkiye'nin en büyük içki şirketlerinden Mey İçki'nin destek vermesiyle her geçen yıl daha büyüyen ve daha çok ilgi gören bu hafta, bu yıl 4 Aralık'ta başladı; Kumkapı, Çiçek Pasajı, Balık Pazarı ve Tomtom Sokak'taki etkinliklerin ardından son günü geldi ve son durak da Samatya... Bugün Samatya'daki tüm mekanlar Rakı Haftası'nın finali için özel rakılı ve uygun fiyatlı mönüler sunacak.
TURİSTLER ÇOK İLGİLİ
Ayrıca Antalya Kaleiçi'nde, Ankara'da, Bodrum Meyhaneler Sokağı, Fethiye Balık Hali, İzmir Bostanlı ve Klizman gibi pek çok bölgede daha rakıseverler bu vesilesiyle bir araya geliyor. Mey İçki Pazarlama Direktörü Çiçekten Becel, Yeni Rakı olarak bu etkinliği başından beri desteklediklerini ve bir haftadır devam eden son etkinliğe de ilginin çok büyük olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Dünya Rakı Haftası, her yaş grubundan büyük ilgi görüyor. Turistlerin ilgisi de oldukça yoğun..."
İSTANBUL RAKI HARİTASI
Bu gece Samatya'da fasıl ekibi ve oryantal dansçılarla geleneksel bir rakı eğlencesi düzenlenecek. Tüm kutlamalarda oryantal performanslardan dilek ağaçlarına, karaoke yarışmalarından grafiti ve karikatürist şovlarına kadar pek çok eğlenceli etkinliği bulmak mümkün olacak.
Bu yıl, 5'inci yıl şerefine, 4 dilde ''Rakı nasıl içilir?'' broşürü ve bir İstanbul rakı haritası da hazırlandı.
Samatya'daki tüm restoranlarda uygulanan Dünya Rakı Haftası'na özel olarak hazırlanan salata, 5 soğuk meze, 2 ara sıcak, mevsim balığı veya kebap, meyve veya tatlı ile 20 cl. Yeni Rakı'dan oluşan fiks mönüler, 50 liralık cazip fiyatlarıyla rakıseverleri bekliyor.
FARKLI LEZZET: RAKILI ŞERBET
Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu'nun sahibi şef Eyüp Kemal Sevinç'ten rakılı tarifler...
Rakılı karides güveç: Soğan sotelenir. Karidesler eklenir. 2-3 dakika sotelendikten sonra 1 çay bardağı rakı eklenip yine sotelenir ve kırmızı biber, mantar, domates eklenir. 20 dakika fırında, güveç kabında pişirilir.
Rakılı şerbet: 1 kavunun çekirdekli kısmı, 1 su bardağı rakıyla birlikte blendırdan geçirilir. Ayrı bir yerde 500 gr. su ve 500 gr. şekerden şerbet yapılır. İkisi karıştırılıp 1-2 saat dolapta bekletilir.
RAKI YEMEK İÇKİSİ DEĞİLDİR
Milli içkimiz rakı, geçtiğimiz birkaç yıl içinde önemli bir gelişim sürecinden geçti. Tekel'in 2004 yılında özelleştirilmesiyle birlikte, rakı ve meyhane kültürü değişmeye başladı. Artık en sosyetik gece kulüplerinin ve kadınların da gözdesi olan rakının, şu an 30'dan fazla çeşidi var.
REKABET YARADI
Aslan sütünün yaşadığı bu değişim sürecini Sabah gazetesi yemek yazarı Ahmet Örs şöyle anlatıyor: "Özel sektör öncesi anasonsuz, alkolü leş gibi kokan rakılar içtik. Ama rekabetle birlikte hem rakıların kalitesi ve çeşidi arttı, hem de ambalajlar farklılaştı." Bir değişiklik de rakının meze içkisinden yemek içkisine dönüşmesi. Örs bu konuda "Rakı, Batılı anlamda bir bar içkisidir. Aperitif bir içkidir veya meze içkisidir. Ama şimdi ana yemekle de rakı içiliyor. Oysa ki rakı, şarap gibi yemekle birlikte içilecek bir içki değildir."
ÜNLÜLERİN RAKI SOFRALARI
MEMET ALİ ALABORA
RAKI MASASI BENİ HEP HEYECANLA NDIRIR
İki,üç yaşındayken babam serçe parmağını kadehe daldırıp sonra da bana verirmiş. Kendi rızamla ilk 15-16 yaşında rakı içtim.
Haftada bir içerim. Tek ve suyla karıştırıp içerim. Ama yanında su içmem. Buz koymayı sevmem.
Rakıyı meyhanede içmeyi çok severim. Ne zaman rakı sofrasına otursam heyecanlanırım. Ama rakı sofrasından arıza arkadaşları uzak tutmak gerekir.
NURSELİ İDİZ
GECE SAHİLDE RAKI İÇİP SONRA DENİZE GİRERİM
Rakıyla asıl tanışıklığım 35 yaşındayken oldu. Bende hep deniz, tuz ve oksijen çağrışımı yapar.
Haftada bir rakı içerim. Duble, iki buz ve az sulu severim. Çok güzel meze yaparım.
Yaz akşamlarında, deniz kenarında içmeyi severim. Çoğu zaman da rakının üstüne, gece denize girerim.
HAYKO CEPKİN
RAKIYI KENDİME BENZETİYORUM
Rakıyla ortaokulda tanıştım.
Rakıyı tek, su ve bol buzla içerim.
En sevdiğim mezeler; patlıcan ezme ve peynir. Onlar yoksa elma ve erik de kafidir.
Rakıyı kendime benzetiyorum. Önce acı bir tat, sonra vazgeçilmez bir lezzet.
Rakıyı sakin sessiz dostlarımla bağırmadan- çağırmadan muhabbet edebileceğim ortamlarda içmeyi çok severim...