Batman Ilısu Barajı'nın suları altındaki kalan köylerdeki göç hikayesi kısa film konusu oldu. Diyarbakırlı yönetmen Mehmet İsmail Çeçen'in çektiği kısa film 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması'na gönderildi.
Şin (yas) adlı film, 90 film arasından 'en iyi film' ödülüne layık görüldü. Yönetmen İsmail Çeçen SABAH'a; "Film isim itibariyle Türkçe de karşılığı yas anlamına geliyor. Filmde insan hikayesi ağır bastığı için ödül bekliyordum. Avrupa Birliği gibi bir yerden birincilik almak bize sürpriz oldu. Filmin 50 ülkede festivallerde gösterime girmesini hedefliyoruz" dedi.
Diyarbakırlı Mehmet İsmail Çeçen'in yönettiği filmde, sulara gömülen tarihi Hasankeyf ve ilçedeki mezarlıktan yakınlarının kemiklerini taşıyan köylülerin hikayesi anlatılıyor. Yapımcılığını Melih Nazlıcan ve Mahmet Akyıl'ın üstlendiği filmin adı Şin (yas). Hikaye Siirt'in Sağlarca köyünde geçiyor. Ilısu barajının suları altında kalan köylerdeki göç hikayesini konu alan film 90 aday arasında birinci oldu.
İNSAN HİKAYESİ AĞIR BASTI
Şin filminde, Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinin Ilısu Barajının suları altında kalması nedeniyle yok olan köyleri ve mezarlıklardan yakınlarının kemiklerini taşıyan köylülerin hikayesini anlatıldı. Filmin yönetmeni Mehmet İsmail Çeçen; "Film isim itibariyle Türkçe de karşılığı yas anlamına geliyor. Sular altında kalan köylerden göç eden insanların ölülerini taşıma hikayesi. Özellikle yaşlılar bir gün ölürsek çocuklarına vasiyet etmişler, mezarlarımızı taşımayın diye. İşte bu film mezarlar sular altında kalmadan çocuğunun babasının vasiyetini dinlemeyip babasının mezarını taşımasını hikayesini anlatıyor" dedi.
Filmde insan hikayesi ağır bastığı için ödül bekliyordum diyen Çeçen; "3 kuşağı tek filme alıp, eski kuşağın yok oluşunu çocuğun masumiyetini anlatmaya çalıştım. Avrupa Birliği gibi bir yerden birincilik almak bize sürpriz oldu. Filmin 50 ülkede festivallerde gösterime girmesini hedefliyoruz." dedi.