Cevat Şakir Kabaağaçlı, 1886 yılının 17 Nisan günü dünyaya gelmiştir. Dev arama motoru Google da bugün kendisinin 125. yıldönümünü kutlamak için kendisine özel bir doodle hazırlamış ve kendisini anmıştır.
Cevat Şakir Kabaağaçlı Doodle Ekranına Taşındı
Cevat Şakir Kabaağaçlı , Bodrum'a olan aşkı ve sevdası ile tanınan ünlü roman ve hikaye yazarı, gazeteci, araştırmacı, etnograf, rehber,ressam ve şairdir. Cevat Şakir, 1890 yılında babası olan tarihçi, yazar ve vezir Mehmet Şakir Paşa Girit'te yüksek komiserlik görevini yürütürken Girit'te dünyaya gelmiştir. Doğumunun yıl ve tarihi hakkında farklı kaynaklar farklı bilgiler bile vermektedirler. Kabaağaçlı'nın Annesi İsmet Hanım'dır. Cevat Şakir baba tarafından köklü olan Şakirpaşa Ailesi Osmanlı ailesine mensup olup, amcası Sultan II. Abdülhamid Han'ın sadrazamlarından Cevat Şakir Paşa'dır.
Halikarnas Balıkçısı. Tam bir deniz, doğa, Bodrum tutkunudur. Kitaplarında denizin kışkırtıcı rüzgarı yüzünüzü yalar, bembeyaz yelkenler gökyüzüne doğru yol alan bulutlar olur. Cömert ve kışkırtıcı dalgalar özgürlüğün, başkaldırının ve gitmelerin şiirini yazar.
Onun için cennet ve cehennem denizin yeşile tempo tutan yeşi ve mavisindedir. Cevat Şakir Kabaağaçlı kendi anlatımı ile ilk defa Bodrum'dan Ege'ye baktığı sahilinde diz çöktüğü gün ölmüş, o kıyıdan dizlerinin üzerinden küllerinden yeniden Halikarnas Balıkçısı olarak doğmuştu. Eserlerinde deniz diliyle özgürlüğü, başkaldırışı, kayıpları, kederleri, bunalımları, korkuları insanoğlu'nun geçmiş ve gelecek arayışlarını anlatır.
Bana son olarak verilen kumandayı tekrar et dedi. Ben de ciğerlerimi doldurarak olanca sesimle Aganta burina burinata diye haykırdım. O zaman pek eski bir denizcilik aleminden hız alan ustam sanki beni şanlı bir deniz geleceğine fırlatmak istiyormuş gibi dağları temellerinden sarsan dinamit şiddeti ile Aganta Burina Burinata diye gürledi. Pabuçcular ve eskiciler birbirine aman ha dinlenmeyelim. Çünkü açlık dağbaşında tenha bir yerde bir yolcunun peşine düşmüş bir kurt gibi peşimize düşmüş bulunuyor. İşte bundan dolayı biz de koşarcasına çalışalım ki açlık ensemizde yetişip bizi helak edemesin diyerek birbirine çabuk olmaya kışkırtıyorlarmış gibi işlerinin üzerine abanmış acele acele takur tukur çekiç sallarken Aganta Burina burinata diye evrene meydan okuyan nidamızı duyunca işlerinde doğruldular. Birden bire çekiç takırtısı sustu. Hatta halis muhlis bir kara adamı olan Aşçı Yaşar bile sesini kapıp koyuverdi ve Aganta diye narayı bastı. Neşenin seslerimize, seslerimizin neşeye verdiği sonsuz hürriyete muhayyilem hız aldı.
Aganta Burina Burinata İlk romandır
Halikarnas Balıkçısı'nın ilk romanıdır. Yelkenler fora ya da şimdi sefer zamanı anlamlarındadır. Denizin çağrısına hiç bir zaman hayır diyememiş hatta aklından bile geçirmemiş olanların hayata denize kalmalara bağlılıklara toprağa meydan okuyuşudur bu üç sözcük. Kalsam mı sorusunu aklına getirmeyecek kadar deniz sevdalısı ve cesur olanların alın yazısıdır.