Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde oldukça rağbet gören kurbanlık hayvan fiyatları şimdiden merak edilmeye başlandı.
Bu sene beklenen canlı hayvan kilogram fiyatı 10 TL ila 15 TL arasında değişecek. Ülkemizde yeterli sayıda hayvan bulunmadığı için geçtiğimiz yıllarda da sıklıkla gördüğümüz canlı hayvan ithali (Angus) bu sene de olacağa benziyor. Zira hayvan besicileri ve üreticiler, yem fiyatlarının çok yüksek olmasından yakınıyor. Bu durum da kurbanlık hayvan fiyatlarına yansıyacak gibi gözüküyor. Öyle ki, Türkiye' nin pek çok yerinde, orta gelirli bir vatandaşın en azından bir koyun kesebilmesi için en az 600 ila 700 lirayı cebinden çıkarmayı göze alması gerekiyor.
Bunun yanı sıra önde gelen alışveriş sitelerinde 400 ila 500 lira arasında kurbanlık (akika veya adak kurbanı) küçükbaş hayvan fiyatları göze çarpıyor.
Tahmini olarak 2016 kurbanlık hayvan fiyatları
Büyükbaş kurbanlıklar (dana, boğa, inek, sığır) 5.000 TL - 10.000 TL arası
Küçükbaş kurbanlıklar (kuzu, koyuni koç, keçi) 700 TL - 1200 TL arası
Canlı hayvan kilogram fiyatı: 10 TL - 15 TL arası
Kurbanlık hayvan seçerken nelere dikkat edilmeli?
Sorunun yanıtını Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Ömer Göksoy verdi.
Prof. Dr. Göksoy, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi sağlıklı kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Vatandaşların öncelikle kurbanlığı veteriner hekim kontrolünün olduğu güvenilir noktalardan almasının önem taşıdığını belirten Göksoy, hayvanların kulağında küpe bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
FİZİKİ DURUŞ
Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmaması gerektiğini ifade eden Göksoy, ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunan hayvanların satın alınmamasını istedi.
Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren, arka bölümü ıslak olmayan ve dışkı bulaşmamış hayvanların seçilmesi gerektiğini söyleyen Göksoy, şu bilgileri verdi:
"Hayvanın çok zayıf olması, çeşitli hastalıklara maruz kaldığının, yetiştirilirken hayvan refahına dikkat edilmediğinin belirtisi olabilir. Yine vücudunda, eklemlerinde çeşitli yara, apse ve şişliklerin bulunması, daha sonra etinde, iç organlarında çıkabilecek çeşitli problemlere işaret edebilir. Hayvanın ishal olması da çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, arka kısmının ıslak olmaması, dışkı bulaşmamış şekilde olmasına dikkat edilmeli. Yine memelerinin şiş olması da hastalık belirtisi olacağından bu şekildeki hayvanlar da satın alınmamalı. Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir kurbanlık seçmiş olacaktır."
ERKEK KURBANLIK ÖNERİSİ
Prof. Dr. Göksoy, kurbanlıkların gebe olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.
Gebe kurbanlıkların çoğu zaman fark edilemediğini, bunun ancak kesim sırasında anlaşılabildiğini dile getiren Göksoy, "Ülkemizde hayvan sayısının azalmaması büyük önem taşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 verilerine göre Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2 azalırken, küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 7,7 artmıştır. Bu nedenle kurbanlık alacak vatandaşların özellikle büyükbaş hayvanda gebe olma ihtimalini göz önünde bulundurarak dişilerden ziyade erkek olanları tercih etmesi daha isabetli olacaktır" dedi.