Vakıf Yönetim Kurulu, 2010 yılı Onur Ödülü Altın Madalyası'nın, ''Ulusal müzik geleneklerimizi temel alan değişik türlerde verdiği eserler'', ''Eğitim müziğimizin gelişmesine önemli müzik eseri ve kitapları yoluyla yaptığı katkılar'', ''Yetiştirdiği öğrenciler'' ve ''Kurulmasına katkıda bulunduğu müzik kurumları'' dolayısıyla besteci ve yorumcu Muammer Sun'a verilmesini kararlaştırdı.
Ödülün, bugün basında ve medyada geçerli olan değerlerden farklı özellik taşıdığını belirten Muammer Sun, ''Sanatsal değeri yüksek bir ödül. Ayrıca kurumla ilgili olarak da çok değerli'' diye konuştu.
Ödülün bugüne kadar Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, İdil Biret, Suna Kan gibi çok değerli müzisyenlere verildiğine dikkati çeken Sun, ''Bu ödüle layık görülmekten onur duydum. Türkiye'de iyi işlerin takdir edilmediği bir ortamda, iyi işler yapan bir kurumun ödülünü almak bana mutluluk veriyor'' dedi.
''ANKARA'NIN İSTİKRARLI SANAT HAYATINI TERCİH EDİYORUM''
Ankara'nın istikrarlı sanat hayatını tercih ettiğini dile getiren Sun, ''Ankara hiçbir şeyi abartmıyor. Orkestramız düzenli konserler, operamız düzenli temsiller veriyor. Bilkent katıldı aramıza. Bunların hepsi ciddi kurumlar, işlerini güzel yürütüyorlar. İstanbul'da çok renklilik var, zaman zaman düzen sağlanamayabiliyor'' diye konuştu.
Geçmişte gençlere yönelik birçok çalışma yaptığını, iyi projeleri desteklediğini anlatan Muammer Sun, ''1968'de çocuk ve gençlik koraları kurulmasını sağladım. Türkiye'de 166 çocuk ve gençlik korosu kuruldu. Sonra çalgı yapım fabrikası kurulması için girişimlerde bulundum, bir noktaya geldi ancak siyasi iktidarın sahip çıkmaması nedeniyle yarım kaldı. TRT Yönetim Kurulu üyesi olduğum dönemde de kurumların gelişmesi için projeler yürüttüm'' dedi.
ONUR ÖDÜLÜ ALTIN MADALYASI
Vakfın Onur Ödülü Altın Madalyası, ilk kez 1989'da Cevat Memduh Altar'a verildi. Sonraki yıllarda da Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, İdil Biret, Suna Kan, Nevid Kodallı, Hasan Ferid Alnar, Ferhunde Erkin, Ferid Tüzün, Prof. Dr. Kamuran Gündemir, Hikmet Şimşek, Faik Canselen, Ayhan Baran, Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Ayla Erduran, Güsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve İlhan Baran ödüle layık görüldü.
Besteci ve yorumcu Sun ise madalyasını 6 Aralık Pazartesi akşamı alacak. Bilkent Senfoni Orkestrası'nın Güler Aykal yönetiminde, Sun'un eserlerinden ''İzmir Rapsodisi''ni, ayrıca ''Kurtuluş'' ve ''Cumhuriyet'' film müziklerini icra edeceği törende, sanatseverler besteciyle tanışma olanağı da bulacak.
Aynı akşam, önceki yılın Altın Madalya sahibi İlhan Baran için Şefik Kahramankaptan'ın hazırladığı ''İlhan Baran Müzikte Derin Zirve'' adlı kitap da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
MUAMMER SUN KİMDİR?
Muammer Sun, 1932'de Ankara'da dünyaya geldi. 1947'de Askeri Muzıka Okulu'na, 1953'te Ankara Devlet Konservatuvarı'na giren Sun, Ahmed Adnan Saygun'un kompozisyon öğrencisi oldu. Özel olarak da Kamil İlerici ile Türk musikisi makamları ve armonisi konularında çalıştı.
Ankara Devlet Konservatuvarı Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü İleri Yüksek Dönem'den 1960'ta pekiyi dereceyle mezun olan Sun, Ankara, İzmir, İstanbul Devlet konservatuvarları, Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü, Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu ve Ankara Radyosunda öğretmenlik yaptı.
Sun, sanat kurumlarının temsilcisi olarak TRT Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 1967 ve 1971'de TRT ve ODTÜ adına iki büyük halk müziği derlemesi düzenleyen Sun, 1971'de Murat Katoğlu ile TRT Kültür-Sanat-Bilim Ödülleri Sistemi'ni kurdu. Sanatla ilgili çeşitli görevler de üstlenen Sun, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü Başkanıyken 1997'de emekli oldu.
Muammer Sun, Eylül 2004'de müzik eğitim kitapları, notalar, müzikoloji ve biyografi kitaplarının yanı sıra çağdaş Türk Sanat Müziği alanında CD'ler de yayınlayan SUN Yayınevi'ni kurdu.
Sanatçının yapıtlarından bazıları şunlar:
''Orkestra ve Korolu Orkestra için: Yurt Renkleri, Demet, Atlı Karınca, Soprano ve Orkestra için Atlı Türkü, Sevginin Bedeli (Bale müziği), Ulusal Egemenlik Destanı, Bahar Şenliği (Çerkes Süiti), Misket, Nazım Hikmet Destanı, Koro için: Beş Türkü, Sultan Gelin, Gelenekten Geleceğe, Gençler için koro parçaları, GAP Türküleri
Oda Müziği: Piyano için Yurt Renkleri, Keman ve Piyano için Üç Parça, Solo Keman için Söyleşi, Tenor ve Piyano için Bozlak ve Türkü, Ses ve Piyano için Dört Şarkı, Bando ve okullar için Marşlar: Muzıka Okulu, Muhabere, Biz Atatürk Gençleriyiz, Anakara Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi, Yunus Ensari Okulu marşları''
Sun'un, ayrıca birçok kitabı, eğitim müziği alanında çocuklar ve gençler için bestelenmiş 100'den çok piyano eşlikli şarkı, türkü ve marşı bulunuyor.