Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkiler Bölümü Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Tüm Türkiye için yerli ve milli imkânlarla ekmeklik buğday tohumu geliştirdi. Prof. Dr. Kayıhan Z. Korkut, Prof. Dr. İsmet Başer, Prof. Dr. Oğuz Bilgin ve Doç. Dr. Alpay Balkan tarafından Selianka ile Krasunia ekmeklik buğday ticari çeşitleri arasında geliştirilen ve 2018'de tescil edilen ekmeklik buğday çeşidi, ticari olarak da satışına başladı.
SATIŞLARI BAŞLADI
1989 yılında Önder Çiftçi projesi bünyesinde 62 çiftçi üyesi ile kurulan Önder Tohumculuk AŞ. tarafından 5 yıl süre ile üretim ve satış hakları alınan tohum çiftçinin kaliteli ve en ideal tohum ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çakırer, Önder Tohumculuk'un, çiftçiler tarafından kurulan ilk ve tek tohum firması olduğunu söyleyerek, "Hedefimiz Asiya buğday tohumu ile çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu verimli ve kaliteli tohum ihtiyacını karşılayarak kazançlarını artırmak" dedi.
TÜRKİYE'NİN HER BÖLGESİNE UYGUN
BEYAZ, orta sık ve kılçıklı başak yapısına sahip tohum, 85 -95 cm bitki boyu, sağlam saplı ve yatmaya dayanıklı bir çeşit olarak ifade ediliyor. Kışlık, orta - erkenci kışa ve soğuğa dayanıklı kuraklığa toleransı olan tohum, harman olma yeteneği ve stabilitesi yüksek olması yanında geniş adaptasyon yeteneğine sahip. En iyi yanı ise geliştirilen tohum, Trakya bölgesi ile birlikte başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin diğer buğday üretim bölgeleri için oldukça uygun özellikler gösteriyor.