Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Türkiye'nin ikinci model fabrikasını Bursa'ya kazandırmak için çalışmalarını sürdüren BTSO, Almanya'daki dünyanın en önemli model fabrikalarını mercek altına aldı. Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu olan BTSO, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nın Strateji ve Eylem Planları kapsamında KOBİ'ler için Uygulamalı Yetkinlik Artırma Merkezleri olarak adlandırılan 'Model Fabrikaların kurulması amacıyla dünyadaki örnekleri inceliyor. Bu kapsamda, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök ile BTSO Projeler ve Kümelenmeler Koordinatörü ve Bursa Model Fabrika Projesi Yürütücüsü Dr. Mustafa Hatipoğlu'nun da yer aldığı BTSO heyeti, Almanya'ya giderek Aachen ve Darmstadt kentlerindeki model fabrikalarda incelemelerde bulundu. Ziyarete, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Dr. Anıl Yılmaz ile Danışmanlık ve Eğitim Daire Başkanı Dr. Mustafa Kemal Akgül de katıldı.
ÜRETİMDE YALIN DÖNÜŞÜM
BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, dünyada dijital üretime geçme hazırlıklarının hız kazandığını, Türkiye'deki KOBİ'lerin de bu sürece hazır olması gerektiğini söyledi. BTSO Meclisi tarafından da onaylanan 'Model Fabrika' projesi ile işletmelerde yalın üretim süreçleriyle birlikte kaliteyi ve verimliliği de artırmayı hedeflediklerini kaydeden Şener, "Dünyada başarılı örnekleri bulunan Model Fabrika, işletmelerimizin yeni sanayi devrimine geçişinde de önemli bir role sahip olacak. İş dünyamıza bu konuda da liderlik etme sorumluluğunu üstlendik. Almanya'ya yaptığımız ziyaret de BUTGEM Yerleşkesi'nde kuracağımız "Model Fabrika'nın" alt yapısını oluşturma açısından oldukça verimli geçti" dedi.
ALMANYA'YA DİJİTAL ÇIKARMA
BTSO Projeler ve Kümelenmeler Koordinatörü ve Model Fabrika Projesi Yürütücüsü Dr. Mustafa Hatipoğlu, Sanayi 4.0 ve dijital dönüşümün beşiği olan Almanya'da 'Model Fabrika' konusunda önemli bilgiler aldıklarını kayderek, "Yalın şirket organizasyonu ve kültürünü benimsemiş olan firmaların yalın üretim tekniklerini dijitalleşme ile birleştirmesi sonucunda Sanayi 4.0 seviyesine ulaşması kolay olacaktır. KOBİ'lere yalın üretim teknikleri kullanma konusunda eğitim vermeyi planlıyoruz. Eğitimlerin ardından dijitalleşme uygulanarak Endüstri 4.0 dönüşümü noktasında firmalarda farkındalığın artırılmasını hedefliyoruz" dedi.