Trakya Bölgesi son dönemde hayata geçirilen mega projelerle yatırımcıların gözdesi haline geldi. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin bölgenin geleceği ile ilgili yatırımcılara yön verecek önemli açıklamalarda bulundu. Bir yatırımcının önceliklerinde yer alabilecek hemen her özelliğe Trakya Bölgesi'nin hali hazırda sahip olduğunu söyleyen Şahin, "Bölgemiz İstanbul'a yakınlığı ve ülkemizi Avrupa'ya bağlayan konumuyla stratejik açıdan bir yatırımcı için oldukça önemli bir bölge. Yatırımcıların hedefledikleri pazarlara kolaylıkla ulaşmalarını mümkün kılıyor bölgemizin bu konumu. Bu avantajının yanı sıra bölgemiz 17 OSB ve 1 serbest bölge ile firmalara potansiyeli yüksek bir yatırım imkanı sunuyor" dedi.
MEGA PROJELER AĞI
Bölgenin ayrıca lojistik açıdan da Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu kaydeden Şahin, "Ülkenin en büyük konteynır limanı Asyaport devreye girdi ve şimdi bu liman ile OSB'ler arasında demiryolu bağlantısını sağlamaya çalışıyoruz. Çorlu üzerinden hava yolu bağlantısı da mevcut bölgemizde. Ayrıca Trakya, hükümetimizin devreye soktuğu tüm mega projelerin odağında yer alıyor. Gerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Çanakkale Köprüsü bağlantısı, yani Marmara Denizi'ni ring olarak saran büyük otoyol projesi, gerekse Kapıkule- Halkalı hızlı tren projesi Trakya merkezli projeler. Ayrıca İstanbul 3. Havalimanı'nın hinterlandının da bir bölümü burada. Mesela yapılması planlanan Kanal İstanbul ile odak bizim bölgemize doğru kayıyor. Zaten hali hazırda ülkenin kara ve demir yolu açısından AB ile bağlantısı bu bölgede. Sınır kapılarımızda, gerek İpsala, gerek Kapıkule gerekse Hamzabeyli'de devlet yenileşme çalışmalarını bitirdi, ekonomik büyümenin etkilerini görmeye başladık. Tüm bu saydığım avantajlar Trakya'yı diğer alternatifler arasında bir numara çekiyor yatırımcı için" diye konuştu. Şahin,"Yatırımcılarımıza da tavsiyemiz şu, bizim bölgemize gelmeden önce iyi araştırsınlar. Beşeri sermaye ve nitelikli iş gücü bulmadaki kolaylıklar açısından Trakya ile diğer alternatifleri karşılaştırdıklarında nasıl bir sonuç çıkıyor iyi baksınlar. Biz gelişmiş alt yapımız, ulaşım ağımız, geleceğe hitap eden büyük projeler ve dediğim gibi iş gücü arzı ile iddialıyız" dedi. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: "Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde yatırım destek ofislerimiz var. Uzmanlarımız yatırımcıların gerek arazi, gerek izin ve ruhsat ve gerekse teşvik ve destekler konusundaki taleplerini karşılıyor."
YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ
Şahin,
"Mali Destek Programları kapsamında Trakya'da özel sektörü destekliyoruz. Verdiğimiz hibeler ile şimdiye kadar bölgede 140 milyon TL'ye yakın kaynağı harekete geçirdik. Özellikle katma değeri yüksek, yenilikçi ve istihdama katkı sunan projelere yüzde 50 oranında hibe desteği sağlıyoruz. Yatırımcıların işine yarayabilecek rapor ve araştırmalar yapıyoruz. Sanayi, turizm enerji, lojistik gibi alanlarda uzman ekiplerle master planlar hazırladık. Bölgenin tüm verilerini irdeledik ve stratejik hedefler ortaya koyduk" dedi.
Yatırım destek ofisleri aracılığıyla bölgede ihracat kapasitesini artırmak isteyen firmaların potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla "Dış Ticaret Okulu" projesini hayata geçirdiklerini belirten Şahin, "Programa bölgemizde faaliyet gösteren 46 firma katılım sağladı. Bu sayede ihracat yapan firmalarımız yüzde 10 artış ihracat artışı sağladı" dedi.