Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, TUBİTAK ve Büyükşehir Belediyesi'nin de desteği ile Bursa'ya Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi inşa ediyor. 13 bin metrekare alanda kurulacak olan merkez, Avrupa'nın en iyisi, dünyanın ise 5 uzay eğitim merkezinden biri olacak. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'ın temelini attığı merkez tamamlandığında burada yapılan çalışmalar Bursa'yı dünyanın gündemine taşıyacak.
IŞIK'TAN BURSA'YA ÖVGÜ
Bilimin temelinin merak ve sorgulama olduğuna dikkati çeken Işık, yeterli düzeyde matematik, fen, teknoloji ve mühendislik eğitimi alamayan toplumların bilim üreteme şansının olmadığını söyledi. Uzay ve havacılığa merak uyandırmak için bu gibi tesislerin önemli olduğuna dikkat eden Işık, "Son dönemde iktidar olarak ciddi hamleler yaptık. Göktürk uydusunu ürettik. Şimdi de TÜRKSAT 6A'yı geliştirerek 2020'de uzaya fırlatmayı hedefliyoruz. Bu alanda kendimizi geliştirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şimdiden, Türkiye'nin uzay ve havacılıkta en iyi şehri Bursa olacak diyebilirim. GUHEM bu noktada büyük bir rol üstleniyor. Bursa ve BTSO'nun Gökmen Projesi ilk günden bu yana beni heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu tesis bittiğinde çocuklarımız uzay ve havacılığa daha çok meraklı olacak. Bu alanda çalışan bilim adamı sayımız büyük ölçüde artacak ve dünya standartlarını yakalayacağız" görüşünü dile getirdi.
'ASTRONOT YETİŞTİRECEĞİZ'
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise, otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerin merkezi konumunda bulunan Bursa'nın uzay, havacılık ve savunma gibi yüksek teknolojili sektörlerde de gelişime açık olduğuna dikkat çekti. GUHEM ile uzay, havacılık ve savunma alanlarında da Bursa'yı önemli bir merkez haline taşımak istediklerini ifade eden Başkan Burkay, "Türkiye'nin hedeflerinde farklı bir rol üstlenen Bursa, ülkemizin ilk astronotunu yetiştirecek bir altyapıya kavuşuyor. TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte yaklaşık 200 milyon TL'lik çok önemli bir yatırımı kentimize kazandırıyoruz" dedi.
HER KATINDA İNTERAKTİF UYGULAMALAR OLACAK
İnşa
edilecek merkezin her katında uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergiler yer alacak. İlk ve orta öğretim öğrencilerinin uzay ve havacılık konusundaki farkındalığını artırma hedefiyle hayata geçecek olan GUHEM, 150 farklı interaktif düzeneğin yanı sıra, havacılık, uzay inovasyon merkezi ve dikey rüzgar tüneli gibi farklı uygulamalara sahip olacak. Uzay üssünün binası, dikkat çeken bir mimariyle inşa edilecek. Merkezin ilk katında havacılığın gelişimine ışık tutan düzenekler ve günümüzde kullanılan uçuş simülatörleri yer alırken, uzay katı olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi ve gezegenlere ilişkin düzenekler sunulacak.