Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi'nin 30'uncu oturumunda göç ve mülteci sorunları konuşuldu. Bursa Belediyeler Birliği ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yaptığı sunumda Avrupalı başkanlara yüklendi. Brüksel'deki saldırıları şiddetle kınadığını dile getiren Dündar, "Belçika ve Türkiye'de yaşanan terör olaylarını kınıyorum. Bu saldırılarda onlarca insanımız hayatını kaybetti. Ancak ne yazık ki, Paris saldırısı sonrası gösterdiğiniz tavrı, Ankara ve İstanbul saldırılarından sonra göstermediniz. Terör, evrensel bir sorundur ve bunun karşısında daha kararlı durmak gerekir" dedi.
'MAZLUMLARIN YANINDAYIZ'
Zorunlu göçlerin, toplumsal ve ekonomik dengeleri etkilediği için istenmediğini belirten Dündar, savaşların kitlesel göçleri zorladığını ifade etti. Başkan Dündar, "Daha önce Irak'ta yaşanan, 2011'den itibaren de Suriye'de var olan, kimin kiminle savaştığı belli olmayan acımasız bir savaş var. Bu savaşta 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 8 milyon insan Suriye'den kaçmak zorunda kaldı. Bu kaçış bugün, dünyanın çözmesi gereken en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Bugün karşı karşıya olduğumuz göçün asıl sebebi savaştır. Savaşın durdurulması, barışın tesisi için herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir" diye konuştu. Türkiye'nin stratejik ve coğrafi konumu itibari ile bu tür kitlesel göçlerin durağı olduğunu vurgulayan Dündar, "Bunun en önemli sebebi kültürel, ahlaki ve dini değerlerimizin bize zulüm gören insanların yanında olmayı öğretmesidir. Bugün dünyada en fazla mülteci barındıran ülke biziz. Şu anda Türkiye'de bulunan Suriyeli mülteci sayısı 2 milyon 715 bine ulaşmıştır" dedi.
'EN ÇOK BURSA ETKİLENDİ'
Bursa'nın tarih boyunca yaşanan göçlerden etkilendiğini dile getiren Başkan Dündar, "Bugün Suriye göçünden de en çok etkilenen şehirlerin başında Bursa var. Türkiye'ye sığınan 2 milyon Suriyeli mülteciden 95 bini Bursa'da yaşıyor. Bu mültecilerin barınma, eğitim, sağlık, iş gibi birçok ihtiyaçlarını yerel yöneticilerin öz kaynakları ve sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle sağlıyoruz. Osmangazi Belediyesi olarak göçmenlere aylık ortalama 9 bin ekmek, ikinci el giyecek, ev eşyası mobilya ve para yardımı yapıyoruz"dedi.
'KENDİ VATANDAŞIMIZ GİBİ'
Osmangazi Belediye Başkanı Dündar, "Geçici koruma altındaki Suriyeli mülteciler, hukuken makul bir süre için Türkiye'de kalma iznine ve üçüncü bir ülke tarafından mülteci olarak kabul edilene kadar geçici sığınma hakkına sahip oluyor. Bu kişilere sağlık, eğitim, iş, sosyal yardım ve hizmetler ile tercümanlık ve benzeri hizmetler sağlanıyor. Bu kapsamda en önemli düzenlemelerden biri, bu kimliğe sahip olan Suriyelilerin belirli iş kollarında çalışma izni alabilmeleridir. Bu, hem mültecilerin haklarının korunması hem de kamu görevlilerinin mültecilerin sorunlarını daha etkili çözebilmeleri açısından büyük önem taşıyor. Göç çocuklarının eğitim problemleri var. Ülkemizde bulunan 700 bin çocuk okul çağında. Bu çocuklara eğitim olanağı sağlamak için, Milli Eğitim Bakanlığımız çeşitli düzenlemeler yaptı. 300 bine yakın Suriyeli ve Iraklı çocuğun eğitimi için dil sorununu da çözen 9 bin 369 Arap öğretmen eğitim ve öğretim için görevlendirildi. Yine aynı şekilde sağlık hizmetleri ilaç ve aşı gibi hukuki statüleri konusunda hem hükümet olarak hem de yerel yönetimler olarak çözümler üzerinde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.